Sezóna jahod začala. Ceny na stáncích každým dnem klesají, a tak s velkou radostí kupujeme první jahody. Jíme je samotné, se smetanou nebo je přidáváme do koláče. Co ale dělat s ovocnými stonky a tipy? Rozhodně by neměly skončit v koši. Podívejte se, jak je používat.

Proč nevyhazovat jahodové stopky?
Jahody už jí celé Česko. Ceny pomalu klesají a ve stáncích si už můžeme koupit domácí jahody. Jsou nejsladší a nejchutnější. Nejčastěji je jíme samotné, někdy s cukrem, smetanou nebo jogurtem, ale čím levnější jsou, tím častěji děláme jahodové dorty, dezerty nebo saláty. Pokaždé se však jahody musí omýt a poté odstranit ze zelených stopek. Co s nimi děláte? Pravděpodobně končí v bioodpadu, ale ukazuje se, že je to velká chyba. Stonky jsou nejen jedlé, ale dají se z nich připravit skvělé dobroty.
Drahocenné jahodové stopky
Pokud jste dosud vyhazovali stonky jahod, po přečtení tohoto článku si je dobře rozmyslíte, než je vyhodíte. Málokdo ví, že jde o skutečnou pokladnici vitamínů a minerálů. A co víc, můžete je jíst společně s jahodami, bez tepelné úpravy.
- Bohaté na vitamín C, železo a vápník
- Obsahují vlákninu, kyselinu listovou, flavonoidy, třísloviny a chlorofyl
- Obsahují kyselinu kávovou s protizánětlivými a diuretickými vlastnostmi
- Třísloviny podporují trávení a pomáhají při bolestech břicha a plynatosti
- Podporují fungování imunitního systému a čištění těla od toxinů
Díky tolika pozitivním účinkům se vyplatí je přidávat do salátů, koktejlů, limonád nebo si z nich uvařit čaj. Je tu ale ještě jedna aplikace, kterou se vyplatí využít.
Ocet z jahodových stopků a špiček
Nyní nakupujeme jahody na kilogramy a obvykle je sníme do jednoho dne. Když nasbíráte větší množství jahodových špiček se stopkami, vyplatí se z nich připravit jahodový ocet.
Potřebujete:
- 1 litrovou sklenici
- 3-4 hrsti jahodových stonků se špičkami
- 1/2 šálku děleného cukru
- 1/2 l filtrované vody
Postup:
- Do sklenice vložte stopky jahod se špičkami. Čím více ovocných špiček bude, tím silnější bude chuť octa.
- Do přefiltrované vody nasypeme cukr a důkladně promícháme.
- Nalijte ji přes stonky.
- Sklenici zakryjte gázou a nechte 2 týdny na tmavém místě. Každý den ocet promíchejte.
- Když stopky spadnou na dno, nalijte ocet do jiné sklenice.
- Znovu zakryjte gázou a nechte další 4 týdny.
- Po uplynutí této doby přelijte ocet přes gázu a nalijte do lahví. Uchovávejte na chladném místě.
Verze s jablečným octem
Tato verze je mnohem rychlejší. Stopky dejte do zavařovací sklenice, zalijte jablečným octem a nechte pár dní na chladném místě. Po této době tekutinu přecedíme přes sítko a přelijeme do láhve. Ocet je připraven.
Ocet na bázi jablečného octa lze skladovat několik let.

Na co použít jahodový ocet?
Jahodový ocet je vhodný do salátů, marinád, pomazánek na chlebíčky nebo jako přísada do omáček a dresinků. Zředěný vodou může být osvěžujícím nápojem nebo doplňkem ovocných koktejlů.
Zmrazení stonků jahod
Také stojí za to vědět, že umyté stonky lze zmrazit a použít později mimo sezónu. Díky tomu budeme moci sklízet jejich výhody po celý rok i v zimě. V chladnějších dnech se dají místo limonády použít i do bylinkových nálevů a čajů. Jediné, co musíte udělat, je vhodit jeden stonek po druhém do čerstvě uvařeného čaje a nechat pár minut působit, aby listy uvolnily svou chuť.
Díky těmto jednoduchým tipům můžete maximálně využít všechny části jahod a užít si jejich benefity po celý rok.