Stopky jahod nikdy nevyhazuji: Dávám je do sklenice a udělám z nich tuhle dobrotu

Sezóna jahod začala. Ceny na stáncích každým dnem klesají, a tak s velkou radostí kupujeme první jahody. Jíme je samotné, se smetanou nebo je přidáváme do koláče. Co ale dělat s ovocnými stonky a tipy? Rozhodně by neměly skončit v koši. Podívejte se, jak je používat.

Zdroj: Marta Mrugacz / mojegotowanie.p

Proč nevyhazovat jahodové stopky?

Jahody už jí celé Česko. Ceny pomalu klesají a ve stáncích si už můžeme koupit domácí jahody. Jsou nejsladší a nejchutnější. Nejčastěji je jíme samotné, někdy s cukrem, smetanou nebo jogurtem, ale čím levnější jsou, tím častěji děláme jahodové dorty, dezerty nebo saláty. Pokaždé se však jahody musí omýt a poté odstranit ze zelených stopek. Co s nimi děláte? Pravděpodobně končí v bioodpadu, ale ukazuje se, že je to velká chyba. Stonky jsou nejen jedlé, ale dají se z nich připravit skvělé dobroty.

Drahocenné jahodové stopky

Pokud jste dosud vyhazovali stonky jahod, po přečtení tohoto článku si je dobře rozmyslíte, než je vyhodíte. Málokdo ví, že jde o skutečnou pokladnici vitamínů a minerálů. A co víc, můžete je jíst společně s jahodami, bez tepelné úpravy.

  • Bohaté na vitamín C, železo a vápník
  • Obsahují vlákninu, kyselinu listovou, flavonoidy, třísloviny a chlorofyl
  • Obsahují kyselinu kávovou s protizánětlivými a diuretickými vlastnostmi
  • Třísloviny podporují trávení a pomáhají při bolestech břicha a plynatosti
  • Podporují fungování imunitního systému a čištění těla od toxinů

Díky tolika pozitivním účinkům se vyplatí je přidávat do salátů, koktejlů, limonád nebo si z nich uvařit čaj. Je tu ale ještě jedna aplikace, kterou se vyplatí využít.

Ocet z jahodových stopků a špiček

Nyní nakupujeme jahody na kilogramy a obvykle je sníme do jednoho dne. Když nasbíráte větší množství jahodových špiček se stopkami, vyplatí se z nich připravit jahodový ocet.

Potřebujete:

  • 1 litrovou sklenici
  • 3-4 hrsti jahodových stonků se špičkami
  • 1/2 šálku děleného cukru
  • 1/2 l filtrované vody

Postup:

  1. Do sklenice vložte stopky jahod se špičkami. Čím více ovocných špiček bude, tím silnější bude chuť octa.
  2. Do přefiltrované vody nasypeme cukr a důkladně promícháme.
  3. Nalijte ji přes stonky.
  4. Sklenici zakryjte gázou a nechte 2 týdny na tmavém místě. Každý den ocet promíchejte.
  5. Když stopky spadnou na dno, nalijte ocet do jiné sklenice.
  6. Znovu zakryjte gázou a nechte další 4 týdny.
  7. Po uplynutí této doby přelijte ocet přes gázu a nalijte do lahví. Uchovávejte na chladném místě.

Verze s jablečným octem

Tato verze je mnohem rychlejší. Stopky dejte do zavařovací sklenice, zalijte jablečným octem a nechte pár dní na chladném místě. Po této době tekutinu přecedíme přes sítko a přelijeme do láhve. Ocet je připraven.

Ocet na bázi jablečného octa lze skladovat několik let.

Zdroj: iStock

Na co použít jahodový ocet?

Jahodový ocet je vhodný do salátů, marinád, pomazánek na chlebíčky nebo jako přísada do omáček a dresinků. Zředěný vodou může být osvěžujícím nápojem nebo doplňkem ovocných koktejlů.

Zmrazení stonků jahod

Také stojí za to vědět, že umyté stonky lze zmrazit a použít později mimo sezónu. Díky tomu budeme moci sklízet jejich výhody po celý rok i v zimě. V chladnějších dnech se dají místo limonády použít i do bylinkových nálevů a čajů. Jediné, co musíte udělat, je vhodit jeden stonek po druhém do čerstvě uvařeného čaje a nechat pár minut působit, aby listy uvolnily svou chuť.

Díky těmto jednoduchým tipům můžete maximálně využít všechny části jahod a užít si jejich benefity po celý rok.