Objevte lahodný slaný strouhankový koláč plněný zeleninou, lilkem a sýrem, který vás nadchne svou bohatou chutí a jedinečnou kombinací ingrediencí. Tento koláč spojuje křupavou strouhankovou krustu s jemným lilkovým základem a lahodnou směsí zeleniny a sýra. Ideální jako hlavní chod nebo jako originální příloha pro rodinné obědy a večeře.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.
Slaný strouhankový koláč plněný zeleninou, lilkem a sýrem
Co budeme potřebovat:
Základ:
- 2 lilky + 1 lyžička soli
- 3 vejce
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 2 stroužky česneku
- červená mletá paprika
- 3 lžíce rajčatový protlaku
- 100 g hladká mouka
Zelenina:
- olivový olej – na smažení
- 1 červená cibule
- 1 mrkev
- sušený česnek – podle chuti
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
Ostatní:
- olivový olej – na vymazání mísy
- strouhanka – na posypání
- 100 g sýr
- čerstvý kopr – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Základ: Nejprve očistěte lilky, které nastrouhejte na struhadle nahrubo, pak přendejte do síta a posypejte solí – dobře promíchejte. Vymačkejte z lilku přebytečnou tekutinu a vložte do mísy.
2. Následně do mísy k lilkům rozklepněte vejce, přisypejte sůl a černý mletý pepř – promíchejte. Dále přidejte prolisovaný česnek, nasypejte červenou mletou papriku, přidejte rajčatový protlak a přisypte mouku – pořádně promíchejte.
3. Zelenina: Do pánve s rozehřátým olivovým olejem vsypejte půlkolečka červené cibule a smažte na mírném ohni. Dále do pánve přidejte na hrubo nastrouhanou mrkev a poté dochuťte sušeným česnekem, solí a černým mletým pepřem – dobře promíchejte.
4. Zapékací mísu vymažte olivovým olejem a rovnoměrně posypejte strouhankou. Potom rozprostřete 1/2 lilkového základu, rozložte smaženou zeleninu a rovnoměrně posypejte nasekaným čerstvým koprem a strouhaným sýrem. Následně naneste a rozprostřete druhou 1/2 lilkového základu, kterou posypejte strouhankou a pokapejte olivovým olejem.
5. Pečte v předehřáté troubě 35 minut při 180 °C dozlatova.
6. Po upečení podávejte s láskou, velkou chutí a nadšením.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!