Lahodný třešňový koláč s nadýchaným těstem a křupavou drobenkou

Třešňový koláč je lahodný a jednoduchý dezert, který si zamiluje celá rodina. Kombinace nadýchaného těsta, šťavnatých třešní a křupavé drobenky vytváří dokonalou sladkou pochoutku. Tento recept je ideální pro využití čerstvých třešní během sezóny.

Zdroj: Dagmar Homolová

Ingredience

Těsto

  • 1 vejce
  • 125 g másla
  • 0,5 hrnku mléka
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3-4 hrsti třešní
  • 2 hrnky polohrubé mouky

Drobenka

  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 3-4 lžíce hrubé mouky

Postup

1) Příprava třešní: Natrhané třešně propláchněte vodou, nechte je chvíli okapat a zbavte je pecek.

2) Příprava drobenky: V míse smíchejte hrubou mouku, cukr a rozpuštěné máslo, dokud nevznikne drobenka.

3) Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, část cukru a prášek do pečiva. V kastrolku mírně zahřejte mléko, máslo a zbytek cukru. Ručním šlehačem spojte zahřátou směs s vejcem a pak vlijte za stálého míchání do připravených sypkých ingrediencí.

4) Příprava plechu: Těsto na třešňový koláč nalijte na hluboký plech vyložený pečicím papírem. Na těsto pokládejte vyloupané třešně a nakonec nasypte připravenou drobenku.

5) Pečení: Třešňový koláč pečte v horkovzdušné troubě při 150 °C asi 45 minut. Koláč je hotový, když je povrch zlatavý a špejle vyjde čistá.

6) Podávání: Koláč nechte vychladnout a podávejte podle chuti.

Závěr

Třešňový koláč je skvělou volbou pro sladký dezert, který je jednoduchý na přípravu a plný lahodné chuti. Tento recept je ideální pro letní sezónu, kdy můžete využít čerstvé třešně. Kombinace nadýchaného těsta, šťavnatých třešní a křupavé drobenky zaručeně potěší každého.