Koláč s krémem z mascarpone a čerstvým ovocem

Koláč s krémem z mascarpone a čerstvým ovocem je dokonalým dezertem pro každou příležitost. Tento recept kombinuje nadýchané kakaové těsto s jemným krémem z mascarpone a zakysané smetany, doplněný o čerstvé sezónní ovoce a strouhanou čokoládu. Výsledkem je lehký a osvěžující koláč, který potěší všechny milovníky sladkého.

Zdroj: Jana Römerová

Ingredience

Těsto:

  • 5 žloutků
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1-2 lžíce kakaa
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • Sníh z 5 bílků

Krém:

  • 2 balení mascarpone (500 g)
  • 1 zakysaná smetana (180 g)
  • 3 vanilkové cukry

Ozdoba:

  • Čerstvé jahody, borůvky (případně jiné sezónní ovoce)
  • Strouhaná čokoláda

Postup

1) Příprava těsta: V míse vyšlehejte žloutky s krupicovým cukrem do pěny. Přidejte olej, kakao a polohrubou mouku a dobře promíchejte. Nakonec jemně vmíchejte sníh z bílků.

2) Pečení: Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut, dokud není těsto upečené a pružné na dotek. Nechte vychladnout.

3) Příprava krému: V míse smíchejte mascarpone, zakysanou smetanu a vanilkové cukry. Šlehejte, dokud nevznikne hladký a krémový náplň.

4) Sestavení koláče: Na vychladlý korpus rovnoměrně rozetřete připravený krém. Poklaďte rozpůlenými jahodami, borůvkami nebo jiným sezónním ovocem.

5) Ozdobení: Koláč posypte strouhanou čokoládou.

6) Podávání: Podávejte vychlazené pro nejlepší chuťový zážitek.

Závěr

Koláč s krémem z mascarpone a čerstvým ovocem je osvěžující a lahodný dezert, který kombinuje lehké kakaové těsto s jemným krémem a čerstvým ovocem. Tento dezert je ideální pro různé oslavy nebo jen tak k odpolední kávě. Snadná příprava a skvělý výsledek zaručí, že si ho zamilujete.