Dršťková polévka je tradiční český pokrm, který je bohatý na chuť a výživné látky. Tento recept kombinuje vývar s jemně osmaženou cibulí, červenou paprikou a kmínem, což vytváří lahodnou a sytou polévku. Dršťky, které jsou několikrát povařené a propláchnuté, dodávají polévce charakteristickou chuť a strukturu.
Ingredience
- 2 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 1 lžička kmínu
- 2 lžíce červené papriky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1,5 litru vývaru
- 500 g drštěk
- Sůl
- Pepř
- 2 stroužky česneku
- Hrst čerstvé majoránky
- Hrst čerstvé petrželky
- Chilli (dle chuti)
Postup
1) Příprava základu: Na sádle osmahněte jemně nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte kmín a červenou papriku, krátce promíchejte.
2) Příprava jíšky: Přidejte mouku a chvíli míchejte, dokud jíška nezíská zlatavou barvu. Poté vše zalijte vývarem a dobře promíchejte.
3) Vaření jíšky: Polévku vařte na mírném ohni asi 25 minut, aby se mouka dobře provařila a polévka získala správnou konzistenci.
4) Příprava drštěk: Dršťky třikrát povařte v čisté vodě, vždy po povaření vodu slijte a dršťky propláchněte. Po čtvrté povaření si vývar ponechte.
5) Přidání drštěk: Přidejte dršťky do polévky spolu s vývarem ze čtvrtého povaření. Osolte, opepřete a vařte na mírném ohni, dokud dršťky nejsou měkké.
Dokončení polévky: Na závěr přidejte prolisovaný česnek, čerstvou majoránku, petrželku a chilli podle chuti. Polévku nechte ještě chvíli prohřát, aby se chutě dobře propojily.
Vyzkoušejte také:
Závěr
Dršťková polévka je tradiční a výživný pokrm, který zahřeje a zasytí. Bohatá chuť vývaru kombinovaná s jemnou chutí drštěk a aromatickými bylinkami tvoří dokonalou polévku pro chladnější dny. Tento recept je jednoduchý na přípravu a přinese vám autentickou chuť české kuchyně.