Čočková polévka s kořenovou zeleninou, bramborami a párkem

Čočková polévka s kořenovou zeleninou, bramborami a párkem je sytá a výživná polévka, ideální pro chladnější dny. Tento recept kombinuje bohatou chuť čočky s aromatickou zeleninou a pikantními párky, což vytváří dokonalý pokrm, který zahřeje a zasytí. Polévka je jednoduchá na přípravu a plná výživných ingrediencí.

Zdroj: Ivana Reisingerová

Ingredience

  • 30 g sádla
  • 150 g celeru
  • 100 g petržele
  • 200 g mrkve
  • 2 větší cibule
  • 300 g suché čočky (namočené přes noc a propláchnuté)
  • Sůl (dle potřeby)
  • 1 lžička mletého pepře
  • 2 litry vývaru
  • 400 g brambor
  • Trochu jíšky na zahuštění (volitelné)
  • Párky nebo uzené maso
  • 6 stroužků česneku
  • Hrst čerstvé majoránky (nebo sušená)

Postup

1) Příprava zeleniny: V hrnci rozpustíme 30 g sádla a přidáme na kostičky nakrájený celer, petržel a mrkev. Smažíme, dokud zelenina nezačne zlátnout.

2) Přidání cibule: Přidáme na drobno nakrájené cibule a smažíme do zlatova.

3) Přidání čočky: Přidáme namočenou a propláchnutou čočku, osolíme dle chuti a přidáme lžičku mletého pepře. Zalijeme 2 litry vývaru a vaříme, dokud čočka nezačne měknout.

4) Zahuštění: Pokud chceme polévku zahušťovat, přidáme trochu jíšky a vaříme minimálně 20 minut.

5) Přidání brambor: Přidáme na kostičky nakrájené brambory a případně dosolíme. Vaříme, dokud brambory nejsou měkké.

6) Příprava párků: Na pánvi osmažíme párky na kousku sádla a přidáme je do polévky na posledních 5 minut varu.

7) Dokončení polévky: Nakonec do polévky prolisujeme 6 velkých stroužků česneku a přidáme hrst posekané, čerstvé majoránky. Polévku již nevaříme, jen necháme pár minut projít.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Čočková polévka s kořenovou zeleninou, bramborami a párkem je skvělým pokrmem, který zahřeje a zasytí. Bohatá chuť zeleniny a čočky, doplněná pikantními párky, vytváří dokonalou polévku pro každou příležitost. Tento recept je jednoduchý na přípravu a plný výživných ingrediencí.