Připravte si lahodný krémový jahodový dort s mascarpone krémem, který se doslova rozplývá v ústech! Tento jednoduchý recept je ideální pro jakoukoliv oslavu nebo sladkou tečku po večeři. Kombinace svěžích jahod a jemného mascarpone krému vytváří neodolatelný dezert, který si zamilujete. Ať už jste zkušený cukrář nebo začátečník, tento dort je snadný na přípravu a zaručeně potěší všechny milovníky sladkostí.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Jednoduchý krémový jahodový dort s mascarpone krémem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 3 vejce
- 80 g cukr
- 10 g vanilkový cukr
- sůl – podle chuti
- 85 g mouka
- 25 g rozpuštěné máslo
- 25 ml mléko
Jahodový krém:
- 250 g čerstvé jahody
- 2 vejce
- 50 g cukr
- 5 g vanilkový cukr
- 25 g kukuřičný škrob
- 125 g mascarpone
- 250 ml smetana ke šlehání 33% tuku
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy rozklepněte vejce, přisypejte cukr, vanilkový cukr a osolte – vyšlehejte. Dále do mísy nasypejte prosátou mouku – promíchejte, pak přilijte rozpuštěné máslo a mléko – pokračujte v míchaní do hladkého těsta.
2. Následně těsto nalijte do formy/obruče obalené alobalem položené na plechu a pomocí špejle vytvarujte libovolné vzory.
3. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 165 °C dozlatova. Po upečení vyndejte formu/obruč z trouby, nechte těsto vychladnout a překlopte ho na opačnou stranu.
4. Jahodový krém: Nejprve do nádobky vložte očištěné a na kostky nakrájené čerstvé jahody a rozmixujte je ručním ponorným mixérem na jahodové pyré.
5. Do hrnce vlijte vejce a nasypejte cukr – vyšlehejte/promíchejte. Pak dochuťte vanilkovým cukrem a přisypejte kukuřičný škrob – pokračujte v míchání. Nakonec do hrnce vlijte jahodové pyré a za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Po uvaření krém přelijte do misky, přikryjte fólií a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
6. Vychladlé těsto vyndejte z formy, z alobalu a odříznete vršek těsta. Potom spodní díl těsta položte zpátky do formy/obruče vyložené alobalem a nechte chvíli stranou.
7. Do velké mísy vložte mascarpone a přilijte smetanu ke šlehání 33% tuku – vyšlehejte do tuhé pěny a postupně do pěny přidávejte vyšlehaný jahodový krém. Výsledný krém naneste do zdobícího sáčku a pomocí něho vytvarujte na těstě vlnky. Nakonec krém uhlaďte a uložte na 3 hodiny do lednice na ztuhnutí.
8. Po 3 hodinách dort vyndejte z lednice, odstraňte alobal a po obvode ho ozdobte zbylým krémem.
9. Podávejte ho s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.