Říká se, že dobré jídlo utužuje vztahy. Proto vám krok za krokem ukážeme skvělý recept na žebra v báječné marinádě s nakládanou cibulí a zelím v masové šťávě. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá a zvládne ji i začátečník v kuchyni.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Žebra v marinádě s nakládanou cibulí a zelím v masové šťávě
Co budeme potřebovat:
- 1,5 kg vepřových žeber (můžete použít i hovězí nebo jehněčí)
- 4 velké cibule
- 1 lžička směsi koření
- 1,5 lžičky čerstvého koriandru (nebo použijte mletý koriandr)
- 2 lžičky soli
- 1,5 lžíce worcestrové omáčky (lze nahradit balsamikovým octem)
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce olivového oleje
Ostatní:
- 1 hlávka bílého zelí
- olivový olej – na smažení
- trochu soli
- sušená bazalka – podle chuti
- uzená paprika (nebo jiné koření podle vašeho výběru) – podle chuti
Ostatní:
- 5 brambor
- 1 lžička soli
- 1 lžička stolní sody
- 80 ml olivového oleje – na smažení
- 3 větvičky rozmarýnu
- 3-4 stroužky česneku
Na zdobení:
- čerstvá petrželka
Jak budeme postupovat:
1. Očistěte vepřová žebra od blanek a nakrájejte je na kousky.
2. Vložte je do mísy a přidejte jemně nakrájenou cibuli.
3. Směs koření a celý koriandr dejte do nádoby a rozdrťte je.
4. Rozdrcenou směs nasypte na cibuli a žebra v míse, osolte, dochuťte worcestrovou omáčkou, majonézou a rukama promíchejte. Poté přilijte ještě olej a pokračujte v míchání. Přikryjte talířem dejte stranou a nechte marinovat.
5. Očistěte hlávku bílého zelí, oloupejte listy a položte je na plech s olivovým olejem pěkně vedle sebe a na sebe. Dochuťte je trochou soli, sušenou bazalkou a uzenou paprikou, pak položte marinovaná žebra s cibuli vedle sebe.
6. Pečte je v předehřáté troubě 70-80 minut při 200 °C. Pokud se žebra začnou připalovat, přikryjte je fólií.
7. Nakrájené brambory na kostky vložte do vroucí osolené vody a vařte je na mírném ohni 7-10 minut doměkka.
8. Poté si připravte pánev s olejem a vložte do ní snítky nasekaného rozmarýnu, prolisovaný česnek a nechte je v oleji několik minut smažit.
9. Smažený rozmarýn s česnekem slijte přes síto a šťávu nechte v míse, přidejte uvařené brambory a promíchejte lžíci.
10. Připravte si plech s pečícím papírem a rozložte uvařené brambory v rozmarýnové šťávě.
11. Pečte je 10-20 minut při 220 °C.
12. Poté žebra otočte na bok a pokračujte v pečení v troubě.
13. Po uplynutí doby zkontrolujte, zda jsou brambory a žebra upečené, a pokud ano, vyjměte je z trouby.
14. Pečené brambory přendejte do mísy, posypejte rozmarýnem, prolisovaným česnekem a ozdobte petrželkou.
15. Žebírka podávejte s pečenými bramborami a hlavně s velkou chutí a láskou.
Dobrou chuť!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.