Harlekýn na plech je sladký dezert, který se skládá z dvou vrstev křehkého korpusu a vrstvy krémového náplně. Výsledný dezert se poté ozdobí pařížskou a světlou šlehačkou.
Zde je podrobný postup, jak připravit tento sladký dezert:
Suroviny pro korpus:
- 5 vejce (oddělené na bílky a žloutky)
- 250g cukru
- 100ml vlažné vody
- 100ml oleje
- 1 prášek do pečiva
- 250g hladké mouky
Postup pro korpus:
1) Troubu předehřejte na 180 stupňů C.
2) Vejce oddělte na bílky a žloutky.
3) Bílky ušlehejte do pevného sněhu.
4) Do žloutků přidejte cukr a šleháním je napěňte.
5) Přidejte vlažnou vodu a olej a důkladně promíchejte.
6) Do směsi postupně přidávejte mouku s práškem do pečiva a důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
7) Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků do těsta.
8) Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a uhladíte.
9) Pečte 20-25 minut, dokud není korpus zlatavý.
Suroviny pro nutelový krém:
- 600ml mléka
- 2x vanilkový pudink
- 3PL cukru
- 250g másla
- Nutella podle chuti
Postup pro nutelový krém:
1) V hrnci smíchejte pudinkový prášek, cukr a malé množství mléka, dokud nevznikne hladká směs.
2) Postupně přidejte zbytek mléka a za stálého míchání přiveďte k varu.
3) Snižte teplotu a vařte směs, dokud se neprovaří do zhoustnutí.
4) Směs odstavte a nechte vychladnout.
5) V míse ušlehejte máslo do pěny.
5) V ochlazeném pudinku postupně vmíchejte máslo a Nutellu, dokud nevznikne hladká směs.
Sestavení dezertu:
1) Korpus nechte vychladnout na mřížce.
2) Na korpus nanesete nutelový krém a uhladíte do rovnoměrné vrstvy.
3) Dezert ozdobte pařížskou a světlou šlehačkou podle libosti.
Harlekýn na plech je hotov! Podávejte ho nakrájený na porce a užijte si sladkou chuť a krémovou konzistenci. Tento dezert je ideální pro slavnostní příležitosti nebo jako pochoutka k odpolední kávě.