Tento recept se hodí vždy, když očekáváte návštěvu a vy nemáte připravený žádný dezert. Krok za krokem vám představíme skvělý recept na báječný čokoládový dort z vláčného těsta s rumem a vanilkovým krémem. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým pekařem či pekařkou, budete mít z této novinky dozajista radost. Se šálkem lahodného kafíčka si budete připadat jako na obláčku.
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Čokoládový dort s rumem a vanilkovým krémem
Co budeme potřebovat:
Krém:
- 2 vejce
- 80 g cukr
- 40 g kukuřičný škrob
- 500 ml mléko
- 100 g máslo
- 8 g vanilkový cukr
Těsto:
- 4 vaječné bílky + špetka soli
- 120 g cukr
- 4 žloutky
- 20 ml rostlinný olej
- 1 lžička citronová šťáva
- 150 g mouka
- 1 lžička prášek do pečiva
Impregnace:
- 20 ml rum nebo koňak
- 30 ml voda
- 1 lžička moučkový cukr
Poleva:
- 100 g lupínky hořké čokolády
- 30 g máslo
Jak budeme postupovat:
1. Krém: Do mísy rozklepněte vejce a nasypejte cukr – vyšlehejte/promíchejte. Pak přisypejte kukuřičný škrob a pomalu přilévejte mléko. Za stálého míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí a po uvaření krém přelijte do misky, přikryjte fólií a nechte vychladnout.
2. Těsto: Nejprve do 2 misek oddělte žloutky a vaječné bílky. Do mísy s vaječnými bílky přidejte špetku soli, vyšlehejte a pak postupně během šlehání přisypávejte cukr a postupně přidávejte žloutky. Dále přilijte olej a citronovou šťávu – šlehejte. Nakonec ve 2 fázích nasypejte prosátou mouku s práškem do pečiva, pořádně promíchejte a těsto je hotové!
3. Výsledné těsto naneste do formy na pečení o průměru 22 cm vyložené pergamenem a pomocí špejle vytvarujte libovolné vzory.
4. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 170 °C. Po upečení nechte těsto chvíli vychladnout, překlopte ho na druhou stranu a odstraňte pergamen.
5. Do velké mísy vložte máslo, které dochuťte vanilkovým cukrem a šlehejte do máslové pěny. Postupně během šlehání přidávejte vychladlý krém a šlehejte do nadýchaného krému.
6. Impregnace: Do malé misky nalijte rum nebo koňak, který zalijte vodou a přisypejte moučkový cukr – dobře promíchejte.
7. Výsledné upečené těsto rozdělte na 2 stejné díly a spodní díl těsta impregnujte. Potom ho položte do obruče vyložené dortovou fólií a naneste připravený vanilkový krém, který pěkně rozetřete a uhlaďte.
8. Následně si impregnujte druhý díl těsta, kterým přikryjte rozetřený krém a uložte na 2 hodiny do lednice na ztuhnutí.
9. Poleva: Do malé misky vložte lupínky hořké čokolády a přidejte máslo. Rozpusťte v mikrovlnce nebo ve vodní lázní – dobře promíchejte.
10. Získanou polevou přelijte povrch dortu a uložte na 15 minut do lednice na ztuhnutí.
Báječný čokoládový dort z vláčného těsta s rumem a vanilkovým krémem podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!