Připravte si tenhle zlatavý křehoučký dort z odpalovaného těsta se sladkým máslovým krémem, který je tak oblíbený, že ho budete chtít péct každý víkend. Křehké odpalované těsto v kombinaci se sladkým máslovým krémem z něho vytvářejí neodolatelnou delikatesu pro celou rodinu. Pojďme na to!
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na sladké recepty, kde najdete každý den skvělé tipy.
Zlatavý křehoučký dort z odpalovaného těsta se sladkým máslovým krémem
Co budeme potřebovat:
Krém:
- 2 vejce
- 150 g cukr
- 60 g kukuřičný škrob
- 500 ml mléko
- 160 g másla
- vanilin – podle chuti
Odpalované (vařené) těsto:
- 100 ml vody
- 100 ml mléko
- 80 g máslo
- špetka soli
- 120 g mouka
- 3 vejce
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Krém: Do menšího hrnce rozklepněte vejce a nasypejte cukr – míchejte. Pak přisypejte kukuřičný škrob a nakonec přilijte mléko – pořádně promíchejte. Krém vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud nezhoustne a po uvaření ho přelijte do misky, přikryjte fólií a nechte vychladnout.
2. Odpalované (vařené) těsto: Do dalšího menšího hrnce nalijte vodu, přilijte mléko, vložte máslo a přidejte špetku soli – promíchejte. Jakmile se máslo rozpustí nasypejte prosátou mouku – vše dobře promíchejte a vařte 1-2 minuty na mírném ohni.
3. Následně uvařené těsto přendejte do mísy a jemně rozprostřete, poté postupně přidávejte rozklepnutá vejce a stále, za každým přidaným vejcem míchejte do hladkého těsta.
4. Výsledné těsto rozdělte na 2 stejné díly, naneste je do 2 forem na pečení o průměru 20 cm vyložené pergamenem a rozetřete.
5. Pečte v předehřáté troubě 10-15 minut při 200 °C dozlatova a po upečení nechte chvíli vychladnout.
6. Do velké mísy vložte máslo a dochuťte vanilinem – šlehejte do máslové pěny a během šlehání postupně přidávejte vychladlý krém. Promíchejte a šlehejte do nadýchaného krému.
7. Připravte talíř, na který položte obruč vyloženou dortovou fólií o průměru 20 cm a vložte do ní první díl upečeného vychladlého těsta. Pak naneste připravený krém, který pěkně rozetřete a přikryjte druhým dílem těsta. Přikryjte fólií a uložte na 3 hodiny do lednice na ztuhnutí.
8. Po 3 hodinách vyndejte obruč z lednice, odstraňte dortovou fólií a posypejte dort moučkovým cukrem.
9. Podávejte ho s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.