Vepřové plátky na hříbkách ve smetanové omáčce jsou klasické české jídlo, které je ideální pro rodinnou večeři. Toto jídlo je snadné na přípravu a vždycky chutná skvěle. Maso je křehké a šťavnaté a omáčka je krémová a lahodná.
Ingredience:
- 500 g vepřové kýty
- 200 g sušených hříbků
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky kmínu
- 5 kuliček nového koření
- 1 bobkový list
- Sůl a pepř podle chuti
- 500 ml vody nebo vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce mouky
Postup:
1) Sušené hříbky namočte do studené vody na 30 minut.
2) Vepřové maso nakrájejte na plátky, naklepejte je, osolte a opepřete.
3) Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte mletou papriku a kmín a krátce orestujte.
4) Do pánve vložte maso a zprudka ho opékejte ze všech stran, dokud se nezapeče.
5) Namočené hříbky vyndejte z vody a vodu scedďte (cca 200 ml si odlijte stranou). Hříbky nakrájejte na plátky a přidejte je k masu.
6) Do pánve přidejte nové koření, bobkový list a zalijte vodou nebo vývarem a odlitou vodou z hříbků.
7) Přiveďte k varu a poté duste pod pokličkou doměkka, asi 1 hodinu.
8) Maso vyndejte z pánve a dejte stranou. Do omáčky vmíchejte smetanu a mouku rozmíchanou v troše studené vody. Omáčku nechte provařit a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
9) Vraťte maso do omáčky a ještě ho chvíli prohřejte.
10) Vepřové plátky na hříbkách ve smetanové omáčce podávejte s brambory, knedlíky nebo rýží.
Připravte si také:
Závěr
Vepřové plátky na hříbkách ve smetanové omáčce jsou chutné a syté jídlo, které si zamiluje celá rodina. Toto jídlo je snadné na přípravu a vždycky se povede.