Recept na vepřové plátky na hříbkách ve smetanové omáčce s rýží

Vepřové plátky na hříbkách ve smetanové omáčce jsou klasické české jídlo, které je ideální pro rodinnou večeři. Toto jídlo je snadné na přípravu a vždycky chutná skvěle. Maso je křehké a šťavnaté a omáčka je krémová a lahodná.

Zdroj: Alena Majdová – starší

Ingredience:

  • 500 g vepřové kýty
  • 200 g sušených hříbků
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 bobkový list
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 500 ml vody nebo vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce mouky

Postup:

1) Sušené hříbky namočte do studené vody na 30 minut.

2) Vepřové maso nakrájejte na plátky, naklepejte je, osolte a opepřete.

3) Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte mletou papriku a kmín a krátce orestujte.

4) Do pánve vložte maso a zprudka ho opékejte ze všech stran, dokud se nezapeče.

5) Namočené hříbky vyndejte z vody a vodu scedďte (cca 200 ml si odlijte stranou). Hříbky nakrájejte na plátky a přidejte je k masu.

6) Do pánve přidejte nové koření, bobkový list a zalijte vodou nebo vývarem a odlitou vodou z hříbků.

7) Přiveďte k varu a poté duste pod pokličkou doměkka, asi 1 hodinu.

8) Maso vyndejte z pánve a dejte stranou. Do omáčky vmíchejte smetanu a mouku rozmíchanou v troše studené vody. Omáčku nechte provařit a dochuťte solí a pepřem podle chuti.

9) Vraťte maso do omáčky a ještě ho chvíli prohřejte.

10) Vepřové plátky na hříbkách ve smetanové omáčce podávejte s brambory, knedlíky nebo rýží.

Připravte si také:

Závěr

Vepřové plátky na hříbkách ve smetanové omáčce jsou chutné a syté jídlo, které si zamiluje celá rodina. Toto jídlo je snadné na přípravu a vždycky se povede.