Tento vynikající lehký jahodový dezert je ideální pro letní dny. Jahodové řezy s pudinkem a zakysanou smetanou kombinují svěží chuť jahod, krémovost pudinku a jemnou kyselost zakysané smetany, což vytváří dokonalou harmonii chutí.
Ingredience
Na těsto:
- 140 g měkkého másla
- 130 g cukru
- ½ balíčku vanilkového cukru
- 3 vejce
- 180 g polohrubé mouky
- 20 g prášku do pečiva
Na pudink:
- 630 ml mléka
- 70 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 balení vanilkového pudinku
- 200 g zakysané smetany
Jahody:
- 800 g jahod
Na glazuru:
- 2 balení dortové polevy s příchutí jahody
- 6 lžic cukru
- 500 ml vody
Postup
1) Příprava těsta: Vyšlehejte máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do krémové konzistence. Postupně přidávejte vejce, dokud směs není světlá a nadýchaná. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně ji vmíchejte do směsi. Těsto rozetřete na pečicím papírem vyložený plech a pečte při 180 °C asi 20 minut.
2) Příprava pudinku: Zahřejte 500 ml mléka s cukrem a vanilkovým extraktem. Zbylé mléko smíchejte s pudinkovým práškem a přilijte do vařícího mléka. Pudink nechte zhoustnout. Do horkého pudinku vmíchejte studenou zakysanou smetanu a krém rovnoměrně rozetřete na upečený základ.
3) Příprava jahod: Jahody omyjte, osušte, zbavte stopek a nakrájejte. Rozložte je rovnoměrně na pudinkový krém.
4) Příprava glazury: Smíchejte cukr s dortovou polevou a vodou, vařte do zhoustnutí. Hotovou horkou glazuru rovnoměrně rozetřete na vrstvu jahod.
5) Chlazení: Dezert uložte do chladničky na minimálně 2 hodiny, aby se všechny vrstvy dobře spojily a dezert se prochladil.
Závěr
Jahodové řezy s pudinkem a zakysanou smetanou jsou skvělou volbou pro oslavu letních dnů a jsou perfektním dezertem pro jakoukoliv příležitost. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a užijte si chutný a osvěžující dezert.