Připravte si tuto lahodnou a sytou řeckou musaku, která kombinuje jemné vrstvy zapečených brambor a mletého masa, přelité vaječnou směsí se zakysanou smetanou. Tento tradiční řecký pokrm je ideální volbou pro rodinné večeře nebo speciální příležitosti. Bohatá chuť masa, krémovost vaječné směsi a jemnost brambor vytvářejí dokonalou harmonii chutí, kterou si zamiluje každý. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si kousek Řecka na svém stole!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Řecká musaka – zapečené brambory s mletým masem přelité vaječnou směsí se zakysanou smetanou
Co budeme potřebovat:
Bramborový základ:
- 1,5-2 kg brambor
- 50 ml oleje
- 1 lžíce sušené petrželky
- 0,5 lžíce černý mletý pepř
- sůl
Směs mletého masa:
- olej – na smažení
- 2 cibule
- 500 g mleté maso
- 1 lžíce suché koření
Vaječná směs:
- 4 vejce
- 2 lžíce zakysaná smetana
- 1 lžíce mouky
- 500 ml mléko
Ostatní:
- zakysaná smetana – podle chuti
- sůl
Jak budeme postupovat:
1. Bramborový základ: Nejprve brambory oloupejte, poté je opláchnete, nakrájejte na kolečka a přendejte do mísy.
2. Směs mletého masa: Do pánve s rozehřátým olejem vsypejte nadrobno nakrájenou cibuli – promíchejte a smažte na mírném ohni dozlatova. Pak k ní přidejte mleté maso, posypte solí, promíchejte a pokračujte ve smažení.
3. Do mísy s brambory nalijte olej a posypejte solí, sušenou petrželkou a černým mletým pepřem. Dobře promíchejte, aby se vše koření s olejem smíchalo.
4. Připravte si plech na pečení a nejprve si rozložte 1/2 brambor, pak rozprostřete směs mletého masa a znovu rozložte druhou 1/2 brambor – jemně přitlačte a přelijte zbylou vodou z brambor.
5. Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut při 200 °C dozlatova.
6. Vaječná směs: Do mísy rozklepněte vejce, které vyšlehejte, přidejte zakysanou smetanu, nasypejte mouku a nakonec přilijte mléko – pokračujte v mícháníslan/šlehání do hladké směsi a pomocí naběračky nalévejte směs na zapečené brambory s mletým masem.
7. Pečte v předehřáté troubě cca 10 minut při 200 °C dokřupava.
8. Po upečení podávejte se zakysanou smetanou a hlavně s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!
VIDEO NÁVOD:
Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.