Řecká MUSAKA – Zapečené brambory s mletým masem přelité vaječnou směsí se zakysanou smetanou

Připravte si tuto lahodnou a sytou řeckou musaku, která kombinuje jemné vrstvy zapečených brambor a mletého masa, přelité vaječnou směsí se zakysanou smetanou. Tento tradiční řecký pokrm je ideální volbou pro rodinné večeře nebo speciální příležitosti. Bohatá chuť masa, krémovost vaječné směsi a jemnost brambor vytvářejí dokonalou harmonii chutí, kterou si zamiluje každý. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si kousek Řecka na svém stole!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
MUSAKA - Zapečené brambory s mletým masem přelité vaječnou směsí se zakysanou smetanou - Rychlý oběd na stole!
Zdroj: Prahnulo mi

Řecká musaka – zapečené brambory s mletým masem přelité vaječnou směsí se zakysanou smetanou

Co budeme potřebovat:

Bramborový základ:

  • 1,5-2 kg brambor
  • 50 ml oleje
  • 1 lžíce sušené petrželky
  • 0,5 lžíce černý mletý pepř
  • sůl

Směs mletého masa:

  • olej – na smažení
  • 2 cibule
  • 500 g mleté maso
  • 1 lžíce suché koření

Vaječná směs:

  • 4 vejce
  • 2 lžíce zakysaná smetana
  • 1 lžíce mouky
  • 500 ml mléko

Ostatní:

  • zakysaná smetana – podle chuti
  • sůl

Jak budeme postupovat:

1. Bramborový základ: Nejprve brambory oloupejte, poté je opláchnete, nakrájejte na kolečka a přendejte do mísy.

MUSAKA - Zapečené brambory s mletým masem přelité vaječnou směsí se zakysanou smetanou - Rychlý oběd na stole!
Zdroj: Prahnulo mi

2. Směs mletého masa: Do pánve s rozehřátým olejem vsypejte nadrobno nakrájenou cibuli – promíchejte a smažte na mírném ohni dozlatova. Pak k ní přidejte mleté maso, posypte solí, promíchejte a pokračujte ve smažení.

MUSAKA - Zapečené brambory s mletým masem přelité vaječnou směsí se zakysanou smetanou - Rychlý oběd na stole!
Zdroj: Prahnulo mi

3. Do mísy s brambory nalijte olej a posypejte solí, sušenou petrželkou a černým mletým pepřem. Dobře promíchejte, aby se vše koření s olejem smíchalo.

4. Připravte si plech na pečení a nejprve si rozložte 1/2 brambor, pak rozprostřete směs mletého masa a znovu rozložte druhou 1/2 brambor – jemně přitlačte a přelijte zbylou vodou z brambor.

MUSAKA - Zapečené brambory s mletým masem přelité vaječnou směsí se zakysanou smetanou - Rychlý oběd na stole!
Zdroj: Prahnulo mi

5. Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut při 200 °C dozlatova.

6. Vaječná směs: Do mísy rozklepněte vejce, které vyšlehejte, přidejte zakysanou smetanu, nasypejte mouku a nakonec přilijte mléko – pokračujte v mícháníslan/šlehání do hladké směsi a pomocí naběračky nalévejte směs na zapečené brambory s mletým masem.

MUSAKA - Zapečené brambory s mletým masem přelité vaječnou směsí se zakysanou smetanou - Rychlý oběd na stole!
Zdroj: Prahnulo mi
MUSAKA - Zapečené brambory s mletým masem přelité vaječnou směsí se zakysanou smetanou - Rychlý oběd na stole!
Zdroj: Prahnulo mi
MUSAKA - Zapečené brambory s mletým masem přelité vaječnou směsí se zakysanou smetanou - Rychlý oběd na stole!
Zdroj: Prahnulo mi
MUSAKA - Zapečené brambory s mletým masem přelité vaječnou směsí se zakysanou smetanou - Rychlý oběd na stole!
Zdroj: Prahnulo mi

7. Pečte v předehřáté troubě cca 10 minut při 200 °C dokřupava.

8. Po upečení podávejte se zakysanou smetanou a hlavně s láskou a velkou chutí.

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!

VIDEO NÁVOD:

Navštivte také naši facebookovou skupinu Inspirace na slané recepty, kde najdete každý den skvělé tipy na slaná jídla.