Dopřejte si hrnek horkého čaje nebo oblíbené kávy, pohodu s rodinou a uspokojte mlsné jazýčky. Tento recept na luxusní propadlou buchtu s pudinkem a jahodami, je tím pravým. Chutná pochoutka, na kterou budete potřebovat jen pár surovin. Sladkou tečku v podobě chutné buchty ocení všichni a ihned si ji zamilujete!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Propadlá buchta s pudinkem a jahodami
Co budeme potřebovat:
Pudink:
- 750 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- 2 vanilkové pudinky
Dvoubarevní těsto:
- 4 vaječné bílky + špetka soli
- 4 žloutky
- 200 g moučkový cukr
- 100 ml vlažná voda
- 100 ml oleje
- 250 g polohrubá mouka
- 1/2 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2-3 lžíce kakaa nebo podle chuti
Náplň:
- čerstvé jahody – podle chuti
Poleva:
- 1 smetana na šlehání 33%
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml zakysaná smetana 16%
Na zdobení:
- kakaový prášek
Jak budeme postupovat:
1. Nejprve do 2 misek oddělte vaječné bílky a žloutky. Do mísy s bílky přidejte špetku soli – vyšlehejte do tuhé pěny a nechte se žloutky stranou.
2. Pudink: Do hrnce nasypejte cukr, přisypejte vanilkové pudinky a nalijte mléko – promíchejte a vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Po uvaření pudink přelijte do misky, přikryjte fólií a nechte vychladnout.
3. Těsto: Do mísy se žloutky nasypejte moučkový cukr, šlehejte a během šlehání postupně přilévejte vlažní vodu. Potom do mísy přilijte olej, přisypejte polohrubou mouku, prášek do pečiva a dochuťte vanilkovým cukrem.Šlehejte do hladké směsi, do kterého vmíchejte vyšlehanou bílkovou pěnu – lehce promíchejte.
4. Výsledné těsto rozdělte na 2 stejné částí a do jedné částí přimíchejte kvalitní kakao – dobře promíchejte.
5. Připravte si plech na pečení politý trochu vody a vystlaný pergamenem. Nejprve nalijte 1/2 lehkého těsta, pak pomocí lžíce naneste kakaové těsto, poté nalijte připravený pudink a naaranžuje půlky čerstvých jahod.
6. Pečte v předehřáté troubě nejprve 30 minut při 160 °C a potom 30 minut při 170 °C. Po upečení nechte koláč vychladnout.
7. Poleva: Do nádobky nebo odměrky nalijte smetanu ke šlehání 33%, kterou vyšlehejte. Pak přisypejte vanilkový cukr a přidejte zakysanou smetanu 16% – dobře promíchejte.
8. Získanou polevou polijte vychladlý koláč, kterou jemně rozetřete a uhlaďte. Na závěr posypejte povrch koláče prosátým kvalitním kakaem a ozdobte čerstvými jahodami.
9. Luxusní propadlou buchtu s pudinkem a jahodami podávejte s láskou, velkou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!