Vyzkoušejte tuto lahodnou kombinaci křupavých masových špízů a zapečených chlebů lavaš se sýrovo-tvarohovou náplní, která překvapí svou originalitou a chutí. Tato netradiční dvojice přináší nejen bohaté chutě, ale také skvělou texturu – křupavé maso doplněné o jemnou a krémovou náplň v chlebu lavaš. Ideální pro rodinné večeře, grilování s přáteli nebo jako speciální pochoutka na oslavy. Připravte si tento neobvyklý, ale výjimečně chutný pokrm a získejte si obdiv všech strávníků!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Masové špízy a vrstvené zapečené chleby lavaš se sýrovo-tvarohovou náplní
Co budeme potřebovat:
Vepřové maso:
- 1,2 kg vepřové maso
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- červená mletá paprika – podle chuti
Kuřecí maso:
- 2 kuřecí filety (prsa)
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- červená mletá paprika – podle chuti
Marinovaná cibule:
- 1 cibule
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky cukru
- 1 lžíce jablečný ocet
Ostatní:
- 250 g uzená slanina
- rostlinný olej – na potíraní
- 3 snítky čerstvý rozmarýn
- 20 g máslo – na vymazání mísy
- 4 lavaš chléb
Náplň:
- 300 g sýr mozzarella
- 350 g hrudkovitý tvaroh 5%
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
Směs:
- 3 vejce
- 0,5 l kefír
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
Směs na závěrečné potírání:
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černý mletý pepř
- 1/2 lžičky červená mletá paprika
- 3-4 lžíce sójová omáčka
- 1 lžíce francouzská hořčice
- 1 lžíce medu
Jak budeme postupovat:
1. Vepřové maso: Vepřové maso nakrájejte na plátky, které přikryjte fólií a vyklepejte, pak je posypejte solí, černým mletým pepřem a červenou mletou paprikou – dobře rukou masírujte, aby se koření vstřebalo a pokládejte je na sebe na talíř.
2. Kuřecí maso: Kuřecí maso nakrájejte na plátky, které přikryjte fólií a vyklepejte, pak je posypejte solí, černým mletým pepřem a červenou mletou paprikou – dobře rukou masírujte, aby se koření vstřebalo.
3. Marinovaná cibule: Do mísy vložte nakrájenou cibuli na půlkolečka, které posypejte solí, cukrem a dochuťte jablečným octem – dobře promíchejte.
4. Připravte zapékací mísu vystlanou fólií, pokládejte do ní první vrstvu vepřového masa a rozprostřete 1/2 marinované cibule. Dále pokládejte vrstvu kuřecího masa a rozložte plátky uzené slaniny pěkně vedle sebe.
5. Následně pokládejte druhou vrstvu vepřového masa, poté znovu rozprostřete marinovanou cibuli a pokládejte vrstvu kuřecího masa. Na závěr pokládejte třetí vrstvu vepřového masa, přikryjte fólií a uložte na 1,5-2 hodiny do mrazáku.
6. Po 2 hodinách vyndejte mísu z mrazáku a odstraňte fólii. Potom překlopte na opačnou stranu a nakrájejte na široké nudle.
7. Špejle naaranžujte ve stejné vzdálenosti od sebe, propíchejte a vytvořte špízy.
8. Každý jeden alobal potřete olejem a položte do středu špíz, který také potřete olejem a položte na něho snítek čerstvého rozmarýnu, který rozříznete na polovinu. Zabalte je do alobalu a položte na plech vedle sebe.
9. Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu při 180 °C.
10. Náplň: Do velké mísy nasypete nastrouhaný sýr mozzarella a přidejte hrudkovitý tvaroh, poté dochuťte solí a černým mletým pepřem – dobře promíchejte.
11. Směs: Do další mísy rozklepněte vejce a přilijte kefír, poté dochuťte solí a černým mletým pepřem – vyšlehejte.
12. Další zapékací mísu vymažte máslem a překrojte chleby lavaš na velké čtverce nebo obdélníky.
13. Následně je namáčejte ve vyšlehané vaječné směsi s kefírem, poté je pokládejte do zapékací mísy a rozložte sýrovo-tvarohovou náplň – postup ještě zopakujte několikrát. Nakonec je přelijte zbylou směsí a pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C.
14. Směs na závěrečné potírání: Do misky si nasypejte sůl, černý mletý pepř a červenou mletou papriku. Dále přilijte sójovou omáčku, přidejte francouzskou hořčici a dochuťte medem – dobře promíchejte.
15. Po uplynutí doby pečení vyndejte plech se špízy, rozstřihněte nůžkami alobal a potřete je připravenou směsí.
16. Pečte dalších 10-15 minut při 240 °C dokřupava a dozlatova.
17. Po upečení podávejte s láskou, velkou chutí a půvabem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!