Francouzské medové řezy jsou bohatý a sladký dezert, který kombinuje křupavou ořechovou karamelovou vrstvu s lehkým piškotem a jemným vanilkovým krémem. Tento dezert je skvělou volbou pro slavnostní příležitosti nebo jako zvláštní pochoutka k nedělní kávě.
Ingredience
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 200 g Hera margarínu
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce jedlé sody
- 1 lžíce prášku do pečiva
Na karamelizované ořechy:
- 400 g ořechů (např. vlašské)
- 120 g másla
- 100 g cukru
- 2 lžíce medu
Na piškot:
- 4 vejce
- 200 g cukru
- 2 lžíce vody
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g celého máku
Na krém:
- 1 l mléka
- 3 balení vanilkového pudinku
- Cukr podle chuti
- 400 g másla
Postup
1) Příprava těsta: Ve vlažném Hera margarínu rozpusťte med a cukr. Přidejte vejce a dobře promíchejte. Do směsi postupně přidávejte mouku smíchanou s jedlou sodou a práškem do pečiva a zpracujte hladké těsto. Rozdělte na dvě části a vyválejte na dva plechy.
2) Karamelizace ořechů: Na pánvi nechte zkaramelizovat máslo s cukrem a medem. Přidejte ořechy a směs rovnoměrně rozprostřete na jednom z připravených plechů s těstem. Pečte v předehřáté troubě na 180°C do zlatova.
3) Příprava piškotu: Vejce vyšlehejte s cukrem a vodou do pěny. Ručně vmíchejte polohrubou mouku a mák. Tuto směs nalijte na druhý plech s těstem a pečte do zlatova.
4) Příprava krému: Uvařte pudinky podle návodu na obalu v mléce s cukrem. Nechte vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny a postupně přimíchejte vychladlý pudink.
5) Sestavení řezů: Na upečený a vychladlý piškotový korpus rovnoměrně rozetřete vanilkový krém, přikryjte dalším korpusem a nakonec vrstvou karamelizovaných ořechů.
6) Dokončení: Nechte řezy vychladnout a ztuhnout v lednici. Před podáváním nakrájejte na řezy.
Vynikající Míša řezy s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou
Závěr
Francouzské medové řezy nabízí bohatou chuť a jsou vizuálně působivé, což z nich činí perfektní dezert pro zvláštní příležitosti. Tyto řezy si zamilujete nejen pro jejich chuť, ale i pro jejich atraktivní vzhled.