Vynikající Francouzské medové řezy s ořechy

Francouzské medové řezy jsou bohatý a sladký dezert, který kombinuje křupavou ořechovou karamelovou vrstvu s lehkým piškotem a jemným vanilkovým krémem. Tento dezert je skvělou volbou pro slavnostní příležitosti nebo jako zvláštní pochoutka k nedělní kávě.

Zdroj: Zdeňka Klosková

Ingredience

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 200 g Hera margarínu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 1 lžíce prášku do pečiva

Na karamelizované ořechy:

  • 400 g ořechů (např. vlašské)
  • 120 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce medu

Na piškot:

  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 2 lžíce vody
  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g celého máku

Na krém:

  • 1 l mléka
  • 3 balení vanilkového pudinku
  • Cukr podle chuti
  • 400 g másla

Postup

1) Příprava těsta: Ve vlažném Hera margarínu rozpusťte med a cukr. Přidejte vejce a dobře promíchejte. Do směsi postupně přidávejte mouku smíchanou s jedlou sodou a práškem do pečiva a zpracujte hladké těsto. Rozdělte na dvě části a vyválejte na dva plechy.

2) Karamelizace ořechů: Na pánvi nechte zkaramelizovat máslo s cukrem a medem. Přidejte ořechy a směs rovnoměrně rozprostřete na jednom z připravených plechů s těstem. Pečte v předehřáté troubě na 180°C do zlatova.

3) Příprava piškotu: Vejce vyšlehejte s cukrem a vodou do pěny. Ručně vmíchejte polohrubou mouku a mák. Tuto směs nalijte na druhý plech s těstem a pečte do zlatova.

4) Příprava krému: Uvařte pudinky podle návodu na obalu v mléce s cukrem. Nechte vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny a postupně přimíchejte vychladlý pudink.

5) Sestavení řezů: Na upečený a vychladlý piškotový korpus rovnoměrně rozetřete vanilkový krém, přikryjte dalším korpusem a nakonec vrstvou karamelizovaných ořechů.

6) Dokončení: Nechte řezy vychladnout a ztuhnout v lednici. Před podáváním nakrájejte na řezy.

Vynikající Míša řezy s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou

Závěr

Francouzské medové řezy nabízí bohatou chuť a jsou vizuálně působivé, což z nich činí perfektní dezert pro zvláštní příležitosti. Tyto řezy si zamilujete nejen pro jejich chuť, ale i pro jejich atraktivní vzhled.