Ořechové řezy s listovým těstem jsou vynikajícím dezertem, který kombinuje křupavé listové těsto s bohatou ořechovou náplní a krémovou vrstvou. Tento dezert je ideální pro slavnostní příležitosti nebo jako luxusní mlsání k odpolední kávě.
Ingredience
Na těsto:
- 800 g listového těsta, nebo 2 pláty
Na ořechové těsto:
- 4 vejce
- 150 g cukru moučka
- 40 g polohrubé mouky
- 3/4 prášku do pečiva
- 80 g mletých ořechů
Na krém:
- 1/2 l mléka
- 70 g hladké mouky
- 150 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 250 g másla
Postup
1) Příprava listového těsta: Listové těsto rozválejte do velikosti dvou plátů a upečte je do zlatova při 180 °C.
2) Příprava ořechového těsta: Oddělte bílky od žloutků. Žloutky vyšlehejte s cukrem moučka do pěny. Přimíchejte polohrubou mouku, prášek do pečiva a mleté ořechy. Nakonec zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků. Ořechovou směs pečte na plechu při 180 °C do zlatova.
3) Příprava krému: V hrnci rozmíchejte mléko s hladkou moukou, cukrem krystal a vanilkovým cukrem. Vařte, dokud nevznikne hustá kaše. Po vychladnutí kaši vyšlehejte s máslem do hladkého krému.
4) Sestavení řezů: Na jeden plát upečeného listového těsta natřete polovinu krému. Položte na něj ořechové těsto, pokryjte zbytkem krému a přiklopte druhým plátem listového těsta. Řezy zatižte, aby se vrstvy dobře spojily, a nechte odležet v chladničce.
5) Finální úprava a servírování: Před podáváním řezy lehce pocukrujte. Podávejte chlazené jako luxusní dezert k čaji nebo kávě.
Bláznivý koláč ke kafíčku – jednoduchý, rychlý, výborný
Závěr
Ořechové řezy s listovým těstem jsou dekadentním dezertem, který spojuje chutě a textury do nezapomenutelného zážitku. Tyto řezy jsou dokonalým způsobem, jak oslavit jakoukoliv příležitost.