Připravte si jahodový koláč se smetanovým krémem a želé

Jahodový koláč s krémem a želé je lahodný dezert, který kombinuje jemné těsto, bohatou jahodovou náplň a krémovou vrstvu se smetanovým sýrem a bílou čokoládou. Tento koláč je skvělý pro slavnostní příležitosti nebo jako osvěžující léčba během jahodové sezóny.

Zdroj: Leckeres und einfaches Essen

Ingredience

Na těsto:

  • 2 vejce
  • Špetka soli
  • 100 g cukru
  • 70 g rostlinného oleje
  • 50 ml mléka
  • 80 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 40 g strouhaného kokosu
  • Pekáč 18×28 cm

Na jahodový džem:

  • 600 g jahod
  • 100 g cukru
  • 100 ml vody
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 50 ml vody (na rozpuštění škrobu)
  • 9 g želatiny
  • 60 ml vody (na želatinu)

Na krém:

  • 300 g smetanového sýra
  • 50 g cukru
  • 200 ml smetany (33% tuku)
  • 100 g bílé čokolády

Postup

1) Příprava těsta: Vejce vyšlehejte se solí a cukrem do světlé a husté pěny. Přimíchejte olej a mléko. Postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, nakonec vmíchejte kokos. Těsto nalijte do pekáče vyloženého pečicím papírem a pečte na 180 °C asi 25 minut.

2) Příprava džemu: Jahody nakrájejte, smíchejte s cukrem a vodou a vařte. Rozmíchejte škrob s vodou a vmíchejte do jahod. Rozpusťte želatinu ve vodě, přidejte k jahodám a nechte ztuhnout v chladničce.

3) Příprava krému: Smetanový sýr vyšlehejte s cukrem a smetanou do hladka.

4) Dokončení koláče: Na upečené a vychladlé těsto nanesete vrstvu jahodového džemu, nechte ztuhnout. Přidejte vrstvu krému a povrch uhlaďte. Nastrouhanou bílou čokoládu posypte po vrcholu koláče.

5) Chlazení: Nechte koláč v chladničce alespoň 4 hodiny, aby se chutě propojily.

Bláznivý koláč ke kafíčku – jednoduchý, rychlý, výborný

VIDEO RECEPT

Závěr

Jahodový koláč s krémem a želé je dechberoucí dezert, který je tak krásný, jak chutná. Je ideální pro letní oslavy nebo jako sladký závěr jakéhokoli jídla.