Plněné papriky mletým masem v omáčce s rýží

Plněné papriky mletým masem v omáčce je vynikající a tradiční jídlo, které je oblíbené v mnoha evropských kuchyních. Tento recept kombinuje šťavnaté papriky plněné kořeněným mletým masem s bohatou rajskou omáčkou, což tvoří útulné a uspokojující rodinné jídlo, ideální na oběd nebo večeři.

Zdroj: Věrka Mikyšková

Ingredience

Na plnění:

  • 4 velké papriky
  • 500 g mletého masa
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 1 vejce
  • 1 lžíce strouhanky
  • Sůl a pepř dle chuti

Na omáčku:

  • 1 cibule, nakrájená
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • Voda (množství dle potřeby pro dosažení požadované konzistence omáčky)
  • Pepř, nové koření, bobkový list
  • Sůl a cukr dle chuti

Postup

1) Příprava paprik a náplně: Papriky omyjte, odstraňte semínka a připravte je na plnění. Mleté maso smíchejte s nakrájenou cibulí, vejcem, strouhankou, solí a pepřem. Směsí naplňte papriky.

2) Pečení paprik: Naplněné papriky umístěte do pekáčku, podlijte vodou a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.

3) Příprava omáčky: Na sádle zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte mouku a míchejte, dokud nevznikne světlá jíška. Přidejte rajský protlak, zalijte vodou a důkladně promíchejte. Přidejte koření (pepř, nové koření, bobkový list) a vařte asi 15 minut. Omáčku scedíte a dochuťte solí a cukrem.

4) Dokončení jídla: Hotovou omáčku nalijte k naplněným paprikám v pekáčku a nechte přejít varem. Pokud máte zbytky mletého masa, můžete z něj udělat malé kuličky a přidat k paprikám.

5) Podávání: Hotové plněné papriky podávejte horké, ideálně s vařenými brambory nebo rýží.

Závěr

Plněné papriky mletým masem v omáčce je klasické jídlo, které potěší každého milovníka výrazných a bohatých chutí. Toto jídlo je dokonalou ukázkou toho, jak jednoduché ingredience mohou vytvořit něco výjimečně chutného a uspokojujícího.