Chtěli byste vyzkoušet něco nového a originálního k nedělnímu kafíčku? Pokud ano, pak jste na správným místě! Dnes si společně připravíme krásný vrstvený mandlový dort se žloutkovým krémem s bílou čokoládou a rybízem. Díky přiloženému foto receptu a video návodu to zvládnete na jedničku. Sladkou tečku v podobě chutného dezertu ocení všichni.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Krásný vrstvený mandlový dort se žloutkovým krémem s bílou čokoládou a rybízem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 150 g pražené mandle
- 40 g moučkový cukr
- 150 g vaječné bílky
- špetka soli
- 90 g cukr
Žloutkový krém s bílou čokoládou:
- 17 g želatiny + 85 ml vody
- 4 žloutky
- 1 lžíce vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr
- 330 ml mléka
- 165 g bílá čokoláda
- 230 ml smetany (33-36 %)
Poleva:
- 250 g mražený rybíz bez šťávy
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Nejprve v mixéru rozmixujte 75 g mandlí na hrubší kousky, které přesypejte do mísy, potom do mixéru nasypejte dalších 75 g mandlí, ku kterým přisypejte moučkový cukr, které rozmixujte na jemný písek.
2. Následně je rozmixované přesypejte do mísy k prvým mandlím – jemně promíchejte.
3. Do jiné mísy vlijte vaječné bílky a přidejte špetku soli – šlehejte a během šlehání postupně přisypávejte cukr. Vyšlehejte do nadýchané pěny.
4. Do vyšlehané nadýchané pěny vmíchejte rozmixované mandle – jemně promíchejte.
5. Výsledné těsto rozdělte na 2 stejné díly, které přendejte do 2 zdobících sáčku.
6. Postavte 2 stejné dortové formy o průměru 18 cm na plech vyložený pergamenem a pomocí zdobícího sáčku naneste těsto. Poté odstraňte obruč a těsto pěkně uhlaďte.
7. Pečte v předehřáté troubě 90-120 minut při 100 °C na sucho dozlatova. Čas od času otevřete dvířka trouby, aby mohla unikat vlhkost a po upečení nechte vychladnout.
8. Do sklenice nalijte vodu a nasypejte želatinu – promíchejte a nechte odstát 7-10 minut.
9. Žloutkový krém s bílou čokoládou: Do hrnce vlijte žloutky, ku kterým přilijte vanilkový extrakt nebo přisypejte vanilkový cukr. Ve 2 fázích přilévejte mléko a vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se neobjeví první známky páry a přiveďte na 85 °C, ale nevařte.
10. Do velké mísy vložte kostky bílé čokolády, přidejte želatinu a zalijte žloutkovou směsí. Míchejte do hladké směsi krému a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
11. Do další mísy si nalijte smetanu (33-36 %) a tu šlehejte, dokud se nevytvoří vrcholky. Pak postupně ve 2 fázích vmíchejte do pěny směs krému – pořádně promíchejte do hladkého krému.
12. Připravte si dortovou formu o průměru 18 cm vyloženou fólií a naneste do ní první 1/3 připraveného krému, který pěkně rozetřete a uhlaďte.
13. Následně rozprostřete rybíz zbavený šťávy, pak naneste 2/3 krému, který rozetřete, uhlaďte a přikryjte prvním dílem těsta. Potom naneste 3/3 krému, rozetřete, uhlaďte a nakonec přikryjte druhým dílem těsta. Uložte do lednice na ztuhnutí (podle potřeby).
14. Po ztuhnutí zabalte dortovou formu do teplé utěrky, aby jste mohli dort snadno vyjmout a pomocí talíře ho překlopte na druhou stranu.
Krásný vrstvený mandlový dort se žloutkovým krémem s bílou čokoládou a rybízem podávejte s láskou, velkou chutí a půvabem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!