Chcete si pochutnat na něčím opravdu výjimečném? Máme pro Vás recept na hovězí kousky v jemné rajčatové omáčce na červeném víně se slaninou, žampiony, mrkví a česnekem, pečené v troubě, kde se spojuje kombinace jemné klasiky s nádechem přepychu. Je to recept, který pohladí vaše tělo i duši.
V této specialitě se snoubí křehkost hovězího masa s vůní červeného vína, křupavé slaniny, žampionů, mrkve a česneku. Toto jídlo se skvěle hodí k nedělnímu obědu s rodinou, když je chcete pohostit něčím extra lahodným. Pojďme na to!
Hovězí kousky v jemné rajčatové omáčce na červeném víně se slaninou, žampiony, mrkví a česnekem pečené v troubě
Co budeme potřebovat:
Marináda na maso:
- 1,2 kg hovězí maso
- 2 menší cibule (150 g)
- 1 mrkev
- 0,4-0,5 l suché červené víno
Ostatní:
- 3 lžíce olej – na smažení
- 60 g máslo – na smažení
Omáčka:
- 300 g slanina
- 600 g žampiony
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 100 g malá cibule
- 6 stroužky česneku
- 2 lžíce mouka
- 600 ml horká voda
- 400 ml suché červené víno
- 2 lžíce rajčatový protlak
- 3/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky černý mletý pepř
- 1 lžička sušený tymián
- 3 bobkové listy
Příloha:
- bramborová kaše, rýže, knedlík…
Jak budeme postupovat:
1. Marináda na maso: Do velké mísy vložte silné kousky nakrájeného hovězího masa, vsypejte nahrubo nakrájenou cibuli a mrkev. Rukou maso promíchejte, pak zalijte červeným vínem a nechte 12 hodin marinovat v lednici.
2. Po 12 hodinách marinované hovězí kousky masa osušte papírovými utěrkami a vložte je do pánve s rozehřátým olejem. Smažte na mírném ohni z každé strany dohnědasta a po smažení je přendejte na talíř.
3. Do pánve vložte na proužky nakrájenou slaninu a smažte ji na mírném ohni 7 minut dokřupava. Po smažení vyndejte z pánve a přendejte do mísy.
4. Omáčka: Do stejné pánve s rozehřátým máslem vsypejte žampiony a smažte 7 minut na mírném ohni dohnědasta. Po smažení je přendejte do mísy.
5. Následně do pánve vsypejte hrubě nakrájenou cibuli a mrkev, promíchejte a smažte 8 minut na mírném ohni. Dále do pánve přidejte malé cibulky a prolisovaný česnek, přisypejte mouku a nalijte horkou vodou, poté podlijte suchým červeným vínem a vmíchejte rajčatový protlak. Dochuťte solí, černým mletým pepřem a sušeným tymiánem – dobře promíchejte a vložte smažené proužky slaniny – pořádně promíchejte.
6. Nakonec do omáčky vmíchejte smažené hovězí kousky – důkladně promíchejte a položte bobkové listy. Přikryjte pokličkou a vložte do trouby na 1 hodinu při 180 °C.
7. Po 1 hodině vyndejte pánev z trouby a odkryjte pokličku, vyndejte bobkové listy a vmíchejte smažené žampiony – dobře promíchejte a pečte dalších 30 minut při 180 °C.
8. Hovězí kousky v jemné rajčatové omáčce na červeném víně se slaninou, žampiony, mrkví a česnekem podávejte hlavně s láskou a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!