Recept na luxusní ledové kostky s vanilkovým krémem

Ledové kostky s vanilkovým krémem jsou vynikajícím dezertem, který kombinuje bohatou čokoládovou základnu, jemný vanilkový krém a čokoládovou polevu. Tento dezert je ideální pro slavnostní příležitosti nebo jako lahodný zákusek k odpolední kávě. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to.

Zdroj: Serpica Recepti

Ingredience

Na korpus:

  • 6 vajec
  • 6 lžic cukru
  • 4 lžíce oleje
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 balení kypřicího prášku do pečiva
  • 6 lžic hladké mouky

Na vanilkový krém:

  • 1 litr mléka
  • 2 balení vanilkového nebo smetanového pudinku
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 8 lžic cukru
  • 2 balení vanilkového cukru
  • 150 g másla
  • Citrónová kůra dle chuti

Na sirup:

  • 300 ml vody
  • 200 g cukru

Na polevu:

  • 150 g čokolády
  • 2 lžíce oleje

Postup

1) Korpus: Plech (35×28 cm) vymažte máslem nebo olejem a vysypte moukou. Vejce oddělte na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte s 5 lžícemi cukru do tuha. Postupně přidávejte žloutky a zbytek cukru a šlehejte do hladka. Přidejte olej, mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto nalijte na plech a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 15 minut.

2) Sirup: Vodu s cukrem přiveďte k varu a vařte, dokud směs nezíská sirupovou konzistenci. Horký sirup nalijte na vychladlý korpus.

3) Vanilkový krém: V hrnci zahřejte 700 ml mléka s cukrem a vanilkovým cukrem. Zbylé mléko smíchejte s pudinkovým práškem a moukou. Směs nalijte do horkého mléka a vařte, dokud nezhoustne. Odstavte, přidejte citrónovou kůru a nechte vychladnout. Do vychladlého pudinku zašlehejte máslo a rozetřete na korpus.

4) Čokoládová poleva: Čokoládu s olejem rozpusťte nad vodní lázní. Roztavenou polevu nalijte na krém a rovnoměrně rozetřete.

5) Dokončení: Dezert dejte chladit do lednice na 3-4 hodiny. Po ztuhnutí nakrájejte na kostky a podávejte.

Závěr

Ledové kostky s vanilkovým krémem jsou luxusním dezertem, který zaujme nejen svou chutí, ale i svým vzhledem. Jsou skvělou volbou pro každého, kdo hledá něco speciálního pro oslavu nebo jako pohoštění pro návštěvy.