Ledové kostky s vanilkovým krémem jsou vynikajícím dezertem, který kombinuje bohatou čokoládovou základnu, jemný vanilkový krém a čokoládovou polevu. Tento dezert je ideální pro slavnostní příležitosti nebo jako lahodný zákusek k odpolední kávě. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to.
Ingredience
Na korpus:
- 6 vajec
- 6 lžic cukru
- 4 lžíce oleje
- 3 lžíce kakaa
- 1 balení kypřicího prášku do pečiva
- 6 lžic hladké mouky
Na vanilkový krém:
- 1 litr mléka
- 2 balení vanilkového nebo smetanového pudinku
- 4 lžíce hladké mouky
- 8 lžic cukru
- 2 balení vanilkového cukru
- 150 g másla
- Citrónová kůra dle chuti
Na sirup:
- 300 ml vody
- 200 g cukru
Na polevu:
- 150 g čokolády
- 2 lžíce oleje
Postup
1) Korpus: Plech (35×28 cm) vymažte máslem nebo olejem a vysypte moukou. Vejce oddělte na bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte s 5 lžícemi cukru do tuha. Postupně přidávejte žloutky a zbytek cukru a šlehejte do hladka. Přidejte olej, mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Těsto nalijte na plech a pečte v předehřáté troubě na 200°C asi 15 minut.
2) Sirup: Vodu s cukrem přiveďte k varu a vařte, dokud směs nezíská sirupovou konzistenci. Horký sirup nalijte na vychladlý korpus.
3) Vanilkový krém: V hrnci zahřejte 700 ml mléka s cukrem a vanilkovým cukrem. Zbylé mléko smíchejte s pudinkovým práškem a moukou. Směs nalijte do horkého mléka a vařte, dokud nezhoustne. Odstavte, přidejte citrónovou kůru a nechte vychladnout. Do vychladlého pudinku zašlehejte máslo a rozetřete na korpus.
4) Čokoládová poleva: Čokoládu s olejem rozpusťte nad vodní lázní. Roztavenou polevu nalijte na krém a rovnoměrně rozetřete.
5) Dokončení: Dezert dejte chladit do lednice na 3-4 hodiny. Po ztuhnutí nakrájejte na kostky a podávejte.
Závěr
Ledové kostky s vanilkovým krémem jsou luxusním dezertem, který zaujme nejen svou chutí, ale i svým vzhledem. Jsou skvělou volbou pro každého, kdo hledá něco speciálního pro oslavu nebo jako pohoštění pro návštěvy.