Recept na luxusní želatinové ovocné řezy s krémem ze zakysané smetany

Želatinové ovocné řezy se zakysanou smetanou jsou skvělým příkladem toho, jak lze spojit klasické suroviny do něčeho výjimečně chutného a esteticky přitažlivého. Tento dezert je perfektní pro letní oslavy nebo jako osvěžující zákusek během teplých dnů. Výběr ovocného mixu a želé vrstvy dodává těmto řezům nádherný vizuální efekt a nezapomenutelnou chuť.

Zdroj: Aja Mark

Ingredience

Piškot:

  • 300 g cukru
  • 5 lžic oleje
  • 8 žloutků
  • Sníh z 8 bílků
  • 4 lžíce vody
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva

Krém:

  • 4 zakysané smetany (minimálně 15 % tuku)
  • 4 vanilkové cukry
  • 3 balíčky krémové náplně Vaječný koňak (Dr. Oetker)
  • Trochu rumu
  • Trochu citronové šťávy
  • Cukr na doslazení dle chuti
  • Ztužovač do šlehačky (pokud je směs příliš řídká)

Ovocná a želatinová vrstva:

  • Čerstvé kiwi a kompotové broskve (nebo jiné ovoce dle výběru)
  • Šťáva z kompotu, voda, ovocný sirup
  • Dvojnásobek množství želatiny v prášku, než je uvedeno v návodech

Postup

1) Piškot: Vyšleháme žloutky s cukrem a vodou. Přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vylijeme na plech a pečeme na 160°C asi 20-30 minut.

2) Krém: Smícháme zakysanou smetanu, vanilkový cukr, krémovou náplň, rum, citronovou šťávu a cukr. Případně ztužíme pomocí ztužovače. Rozetřeme na vychladlý piškot.

3) Ovocná vrstva: Na krém rovnoměrně poklademe ovoce.

4) Želatinová poleva: Připravíme želatinu z kompotové šťávy, vody a ovocného sirupu s dvojnásobným množstvím želatiny, aby dobře ztuhla. Rozetřeme přes ovocnou vrstvu.

Vyzkoušejte také: 

Závěr

Želatinové ovocné řezy jsou ideálním spojením sladkého krému, svěžího ovoce a osvěžujícího želé. Tento dezert je nejen lahodný, ale také krásný na pohled, což z něj dělá skvělou volbu pro jakoukoli speciální příležitost nebo rodinné shromáždění. Nechte se inspirovat a experimentujte s různými druhy ovoce pro každou sezónu!