Želatinové ovocné řezy se zakysanou smetanou jsou skvělým příkladem toho, jak lze spojit klasické suroviny do něčeho výjimečně chutného a esteticky přitažlivého. Tento dezert je perfektní pro letní oslavy nebo jako osvěžující zákusek během teplých dnů. Výběr ovocného mixu a želé vrstvy dodává těmto řezům nádherný vizuální efekt a nezapomenutelnou chuť.
Ingredience
Piškot:
- 300 g cukru
- 5 lžic oleje
- 8 žloutků
- Sníh z 8 bílků
- 4 lžíce vody
- 300 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
Krém:
- 4 zakysané smetany (minimálně 15 % tuku)
- 4 vanilkové cukry
- 3 balíčky krémové náplně Vaječný koňak (Dr. Oetker)
- Trochu rumu
- Trochu citronové šťávy
- Cukr na doslazení dle chuti
- Ztužovač do šlehačky (pokud je směs příliš řídká)
Ovocná a želatinová vrstva:
- Čerstvé kiwi a kompotové broskve (nebo jiné ovoce dle výběru)
- Šťáva z kompotu, voda, ovocný sirup
- Dvojnásobek množství želatiny v prášku, než je uvedeno v návodech
Postup
1) Piškot: Vyšleháme žloutky s cukrem a vodou. Přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vylijeme na plech a pečeme na 160°C asi 20-30 minut.
2) Krém: Smícháme zakysanou smetanu, vanilkový cukr, krémovou náplň, rum, citronovou šťávu a cukr. Případně ztužíme pomocí ztužovače. Rozetřeme na vychladlý piškot.
3) Ovocná vrstva: Na krém rovnoměrně poklademe ovoce.
4) Želatinová poleva: Připravíme želatinu z kompotové šťávy, vody a ovocného sirupu s dvojnásobným množstvím želatiny, aby dobře ztuhla. Rozetřeme přes ovocnou vrstvu.
Vyzkoušejte také:
- Piškoty jen zaliji těstem a dám na 30 minut do trouby
- Recept na sypané tvarohové řezy se zakysankou
- Vyzkoušejte o víkendu tyto lahodné domácí věnečky s vanilkovým krémem
Závěr
Želatinové ovocné řezy jsou ideálním spojením sladkého krému, svěžího ovoce a osvěžujícího želé. Tento dezert je nejen lahodný, ale také krásný na pohled, což z něj dělá skvělou volbu pro jakoukoli speciální příležitost nebo rodinné shromáždění. Nechte se inspirovat a experimentujte s různými druhy ovoce pro každou sezónu!