Přinášíme vám osvěžující twist na klasickou českou polévku – objevte kulajdu připravenou z cukety! Skvěle se hodí pro ty, kteří hledají zdravější variantu svých oblíbených jídel bez ztráty autentické chuti. Tato verze kulajdy je ideální pro letní měsíce, kdy je cuketa nejšťavnatější a plná chuti. Nechte se překvapit, jak moc může být obměna tradičního receptu osvěžující!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kulajda z cukety
Co budeme potřebovat:
- 500 g očištěná cuketa
- 1 hrnek nakládané sladkokyselé houby
- 2 hrsti sušené houby
- 2 ks větší brambory
- 1 ks cibule
- podle potřeby vývar
- 1 PL máslo
- 100 ml smetana ke šlehání (33 %)
- 4 ks nové koření celé
- 1 KL mletá rasca
- 1 ks bobkový list
- 2 PL nasekaný kopr
- cukr
- ocet
- sůl
Jak budeme postupovat:
1. Očištěnou cuketu a brambory nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, sušené houby namočíme alespoň na 2 hodiny do vody.
2. Na másle opečeme cibuli, přidáme nakrájenou cuketu s rascou a orestujeme.
3. Zalijeme vývarem, osolíme a povaříme asi 10 minut. Potom rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
4. Přidáme namočené houby i s vodou, ve které byly namočené, nové koření, bobkový list a brambory.
5. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni, dokud brambory a houby nezměknou.
6. Do misky se smetanou přidáme 1-2 naběračky horké polévky a zamícháme. Rozmíchanou smetanu přidáme do polévky, zamícháme.
7. Přidáme nakládané houby, nasekaný kopr, dochutíme octem a cukrem (asi po 1 PL) a krátce povaříme.
8. Polévka díky rozmixované cuketě není třeba zahušťovat, takže je vhodná i pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí používat mouku.
Hotovo! Dobrou chuť!