Objevte netradiční kulajdu z CUKETY – Tradiční jídlo v novém kabátě

Přinášíme vám osvěžující twist na klasickou českou polévku – objevte kulajdu připravenou z cukety! Skvěle se hodí pro ty, kteří hledají zdravější variantu svých oblíbených jídel bez ztráty autentické chuti. Tato verze kulajdy je ideální pro letní měsíce, kdy je cuketa nejšťavnatější a plná chuti. Nechte se překvapit, jak moc může být obměna tradičního receptu osvěžující!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Objevte netradiční kulajdu z CUKETY - Tradiční jídlo v novém kabátě
Zdroj: varecha

Kulajda z cukety

Co budeme potřebovat:

  • 500 g očištěná cuketa
  • 1 hrnek nakládané sladkokyselé houby
  • 2 hrsti sušené houby
  • 2 ks větší brambory
  • 1 ks cibule
  • podle potřeby vývar
  • 1 PL máslo
  • 100 ml smetana ke šlehání (33 %)
  • 4 ks nové koření celé
  • 1 KL mletá rasca
  • 1 ks bobkový list
  • 2 PL nasekaný kopr
  • cukr
  • ocet
  • sůl

Jak budeme postupovat:

1. Očištěnou cuketu a brambory nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, sušené houby namočíme alespoň na 2 hodiny do vody.

Objevte netradiční kulajdu z CUKETY - Tradiční jídlo v novém kabátě
Zdroj: varecha

2. Na másle opečeme cibuli, přidáme nakrájenou cuketu s rascou a orestujeme.

3. Zalijeme vývarem, osolíme a povaříme asi 10 minut. Potom rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.

Objevte netradiční kulajdu z CUKETY - Tradiční jídlo v novém kabátě
Zdroj: varecha
Objevte netradiční kulajdu z CUKETY - Tradiční jídlo v novém kabátě
Zdroj: varecha

4. Přidáme namočené houby i s vodou, ve které byly namočené, nové koření, bobkový list a brambory.

Objevte netradiční kulajdu z CUKETY - Tradiční jídlo v novém kabátě
Zdroj: varecha

 

5. Za občasného míchání vaříme na mírném ohni, dokud brambory a houby nezměknou.

Objevte netradiční kulajdu z CUKETY - Tradiční jídlo v novém kabátě
Zdroj: varecha

6. Do misky se smetanou přidáme 1-2 naběračky horké polévky a zamícháme. Rozmíchanou smetanu přidáme do polévky, zamícháme.

Objevte netradiční kulajdu z CUKETY - Tradiční jídlo v novém kabátě
Zdroj: varecha

7. Přidáme nakládané houby, nasekaný kopr, dochutíme octem a cukrem (asi po 1 PL) a krátce povaříme.

Objevte netradiční kulajdu z CUKETY - Tradiční jídlo v novém kabátě
Zdroj: varecha

8. Polévka díky rozmixované cuketě není třeba zahušťovat, takže je vhodná i pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí používat mouku.

Objevte netradiční kulajdu z CUKETY - Tradiční jídlo v novém kabátě
Zdroj: varecha

Hotovo! Dobrou chuť!