Tento jednoduchý recept na borůvkový koláč s tvarohem je perfektní volbou pro každého, kdo miluje kombinaci křehkého těsta a svěžího ovocného krému. Rychlá příprava a vynikající chuť tohoto koláče vás okamžitě zaujmou!
Ingredience:
Na těsto:
- 170 g másla
- 80 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- Špetka soli
- 1 ks vejce
- 330 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Na náplň:
- 360–400 g měkkého tvarohu
- 100 g cukru
- 2 ks vejce
- 200 g borůvek
- 1,5 lžíce škrobu
Postup:
1) Příprava těsta: Utřete nebo ušlehejte změklé máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Zašlehejte vejce. Smíchejte mouku s kypřicím práškem, přisypejte do máslové směsi a vypracujte hladké těsto.
2) Příprava formy a těsta: Formu o rozměrech 23×23 cm vyložte pečicím papírem a vymažte boky olejem. Těsto rovnoměrně rozprostřete na dno formy a mírně ho upěchujte.
3) Příprava náplně: V míse smíchejte tvaroh, cukr a vejce do hladka. Nalijte tuto směs na těsto. Borůvky promíchejte se škrobem a rovnoměrně je rozprostřete na tvarohovou náplň.
4) Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C, dokud koláč není zlatý a pevný.
Závěr:
Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout, poté ho můžete podávat. Tento borůvkový koláč s tvarohem je výborný jak teplý, tak i studený. Můžete ho podávat samotný nebo s kopečkem zmrzliny pro extra rozkoš.