Pokud se k Vám blíží návštěva a vy nevíte, co rychle vymyslet za dezert, je pro vás tento dnešní recept tím pravým. Ukážeme si, jak si připravit tříbarevné řezy s vanilkovým krémem, kávou a čokoládovou polevou. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající pekař i pekařka! Se šálkem dobrého horkého čaje si budete připadat jako na obláčku.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Tříbarevné řezy s vanilkovým krémem, kávou a čokoládovou polevou
Co budeme potřebovat:
Krém:
- 400 ml mléko
- 60 g vanilkový pudinkový prášek nebo kukuřičný škrob
- 200 g cukru
- špetka mletý vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt
- 250 g máslo
Dvě kakaové těsta:
- 6 vaječné bílky
- 110 g cukr
- 6 žloutků
- 100 g hladká mouka
- 20 g kakaa
- 1 lžička prášek do pečiva
Lehké těsto:
- 4 vaječné bílky
- 75 g cukr
- 4 žloutky
- 90 g hladká mouka
- 1 lžička prášek do pečiva
Impregnace lehkého těsta:
- 200 ml káva
Poleva:
- 200 g čokoláda
- 70 g máslo
- 30 ml smetany
Jak budeme postupovat:
1. Do malé misky nasypejte vanilkový pudinkový prášek nebo kukuřičný škrob a zalijte trochou mléka – dobře promíchejte.
2. Krém: Do hrnce na sporáku nalijte zbytek mléka, nasypejte cukr a dochuťte mletým vanilkovým luskem nebo vanilkovým extraktem – promíchejte a vařte na mírném ohni. Pak vmíchejte pudinkovou směs a pokračujte ve vaření do zhoustnutí. Po uvaření směs krému přendejte do misky, kterou přikryjte fólií, aby se nevytvořila slupka a nechte vychladnout.
3. Dvě kakaové těsta: Do mísy od kuchyňského robotu vlijte vaječné bílky a nasypejte cukr – šlehejte a během šlehání postupně přidávejte žloutky, které pak šlehejte do hladké směsi. Nakonec do mísy nasypejte prosátou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Dobře promíchejte do hladkého těsta.
4. Výsledné kakaové těsto rozdělte a nalijte na dvě plechy na pečení o rozměrech 33 cm x 29 cm vyložených pergamenem, které pěkně rozetřete a uhlaďte.
5. Pečte je v předehřáté troubě 7 minut při 160 °C a po upečení je nechte vychladnout.
6. Lehké těsto: Do mísy od kuchyňského robotu vlijte vaječné bílky a nasypejte cukr – šlehejte a během šlehání postupně přidávejte žloutky. Šlehejte do hladké směsi a nakonec do mísy nasypejte prosátou mouku smíchanou práškem do pečiva a dobře promíchejte do hladkého těsta.
7. Výsledné lehké těsto nalijte na plech na pečení o rozměrech 33 cm x 29 cm vyložený pergamenem, které pěkně rozetřete a uhlaďte.
8. Pečte je v předehřáté troubě 10 minut při 160 °C a po upečení je nechte vychladnout.
9. Do mísy od kuchyňského robotu vložte máslo a během šlehání přidávejte vychladlý vanilkový krém. Společně šlehejte do nadýchaného krému.
10. Připravte si první díl upečeného kakaového těsta, na které rozetřete připravený vanilkový krém a přikryjte lehkým těstem, které impregnujte kávou. Potom znovu naneste krém, který rozetřete a přikryjte druhým dílem kakaového těsta. Odstraňte pergamen, pak znovu naneste a rozetřete krém a uložte do lednice na ztuhnutí.
11. Poleva: Do malé misky nalámejte čokoládu, přidejte máslo a přilijte smetanu. Poté rozpusťte v mikrovlnce nebo ve vodní lázní – promíchejte.
12. Získanou polevou přelijte povrch dortu a uložte do lednice na ztuhnutí.
Tříbarevné řezy s vanilkovým krémem, kávou a čokoládovou polevou podávejte s láskou, skvělou chutí a radostí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!