Pokud chcete připravit delikátní jídlo a překvapit rodinu, tak tenhle recept na pečený vepřový bůček s jemnou marinádou, který je podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem, je tím pravým. Je to jídlo, které zahřeje, zasytí a zároveň nabídne rozmanité chutě a textury. Takže neváhejte a pusťte se do toho!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pečený vepřový bůček s marinádou podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem
Co budeme potřebovat:
Maso:
- 1,2 kg vepřový bůček + sůl
Marináda na maso:
- 1 lžička mletý koriandr
- 1/3 lžičky chilli vloček
- 1/2 lžičky černý mletý pepř
- 1 lžička červená mletá paprika
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička zrnité hořčice
- 1 lžička adjika (pikantní kořenící pasta)
- 5 stroužků česneku
- čerstvý rozmarýnu – podle chuti
- 2 lžíce oleje
Základ směsi:
- 400 g růžičky květáku + sůl
- olej – na smažení
- 2 brambory
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- čerstvý rozmarýn – podle chuti
- 1 stroužek česneku
Směs:
- olej – na smažení
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 150 g žampionů
- 2 stroužky česneku
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- čerstvý rozmarýn – podle chuti
- 2 rajčata
Směs na polití:
- 4 vejce
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 100 ml mléko
- 150 g zakysaná smetana
Na závěrečné posypání:
- 150 g strouhaný sýr
- čerstvá nakrájená zelená cibulka
Jak budeme postupovat:
1. Maso: Vepřový bůček opláchněte a utřete papírovými utěrkami.
2. Následně na kůži proveďte řezy ve dvou směrech, pak pořádně do nich vsypejte sůl a pořádně osolte aj druhou stranu bůčku.
3. Marináda na maso: Do misky nasypejte mletý koriandr, chilli vločky, černý mletý pepř a červenou mletou papriku. Dále přidejte hořčici, zrnitou hořčici, adjiku, prolisovaný česnek, čerstvý rozmarýn a přilijte olivový olej – dobře a důkladně promíchejte. Marináda je hotová!
4. Výslednou marinádou důkladně potřete vepřový bůček z každé strany a zabalte ho do sáčku.
5. Potom ho položte na plech a párátkem do sáčku propíchejte dírky.
6. Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu při 180 °C.
7. Do vroucí osolené vody vložte růžičky květáku, které vařte 5-7 minut na mírném ohni. Po uvaření přendejte na talíř a nechte úplně vychladnout.
8. Základ směsi: Do pánve s rozehřátým olejem vložte nakrájené brambory na kostičky, které promíchejte. Dochuťte je solí, černým mletým pepřem a čerstvým rozmarýnem – smažte je na mírném ohni z každé strany dozlatova. Nakonec přidejte prolisovaný česnek – míchejte a pokračujte ve smažení ještě 30 sekund.
9. Připravte si žáruvzdornou mísu o rozměre 20 x 20 cm vymazanou olejem a rozprostřete do ní smažené brambory, pak na ně rozložte uvařené růžičky květáku.
10. Směs: Do jiné pánve s rozehřátým olejem vsypejte nadrobno nakrájenou cibuli, kterou promíchejte a smažte na mírném ohni do měkka. Poté vmíchejte nastrouhanou mrkev a za stálého míchání smažte 1-2 minuty.
11. Dále do pánve k ingrediencím přidejte nakrájené žampiony na půlměsíce a prolisovaný česnek – promíchejte. Dochuťte solí, černým mletým pepřem a čerstvým rozmarýnem – smažte na mírném ohni další 1-2 minuty.
12. Výslednou směs rozložte na uvařené růžičky květáku a navrch rozprostřete nakrájené rajčata na kostky.
13. Směs na polití: Do misky rozklepněte vejce, které dochuťte solí a černým mletým pepřem a směs vyšlehejte. Poté nalijte mléko a vmíchejte zakysanou smetanu – dobře promíchejte.
14. Získanou směsí přelijte ingredience v míse a pečte v předehřáté troubě 45 minut při 180 °C. Po upečení posypejte ještě strouhaným sýrem a pečte dalších 8-10 minut při 180 °C, dokud se sýr nerozteče.
15. Po 1 hodině vyndejte plech s masem z trouby a rozřízněte sáček. Bůček potřete vlastní šťávou a pečte dalších 10-15 minut při 180 °C.
16. Na závěr ozdobte-posypejte nakrájenou zelenou cibulkou a podávejte s láskou, velkou chutí a půvabem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!