Pečený delikátní vepřový bůček s jemnou marinádou podávaný se zapečenou zeleninou s houbami a sýrem

Pokud chcete připravit delikátní jídlo a překvapit rodinu, tak tenhle recept na pečený vepřový bůček s jemnou marinádou, který je podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem, je tím pravým. Je to jídlo, které zahřeje, zasytí a zároveň nabídne rozmanité chutě a textury. Takže neváhejte a pusťte se do toho!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Pečený delikátní vepřový bůček s jemnou marinádou podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem
Zdroj: Olgas Küche

Pečený vepřový bůček s marinádou podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem

Co budeme potřebovat:

Maso:

  • 1,2 kg vepřový bůček + sůl

Marináda na maso:

  • 1 lžička mletý koriandr
  • 1/3 lžičky chilli vloček
  • 1/2 lžičky černý mletý pepř
  • 1 lžička červená mletá paprika
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička zrnité hořčice
  • 1 lžička adjika (pikantní kořenící pasta)
  • 5 stroužků česneku
  • čerstvý rozmarýnu – podle chuti
  • 2 lžíce oleje

Základ směsi:

  • 400 g růžičky květáku + sůl
  • olej – na smažení
  • 2 brambory
  • sůl – podle chuti
  • černý mletý pepř – podle chuti
  • čerstvý rozmarýn – podle chuti
  • 1 stroužek česneku

Směs:

  • olej – na smažení
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 150 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • sůl – podle chuti
  • černý mletý pepř – podle chuti
  • čerstvý rozmarýn – podle chuti
  • 2 rajčata

Směs na polití:

  • 4 vejce
  • sůl – podle chuti
  • černý mletý pepř – podle chuti
  • 100 ml mléko
  • 150 g zakysaná smetana

Na závěrečné posypání:

  • 150 g strouhaný sýr
  • čerstvá nakrájená zelená cibulka

Jak budeme postupovat:

1. Maso: Vepřový bůček opláchněte a utřete papírovými utěrkami.

2. Následně na kůži proveďte řezy ve dvou směrech, pak pořádně do nich vsypejte sůl a pořádně osolte aj druhou stranu bůčku.

Pečený delikátní vepřový bůček s jemnou marinádou podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem
Zdroj: Olgas Küche
Pečený delikátní vepřový bůček s jemnou marinádou podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem
Zdroj: Olgas Küche

3. Marináda na maso: Do misky nasypejte mletý koriandr, chilli vločky, černý mletý pepř a červenou mletou papriku. Dále přidejte hořčici, zrnitou hořčici, adjiku, prolisovaný česnek, čerstvý rozmarýn a přilijte olivový olej – dobře a důkladně promíchejte. Marináda je hotová!

Pečený delikátní vepřový bůček s jemnou marinádou podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem
Zdroj: Olgas Küche

4. Výslednou marinádou důkladně potřete vepřový bůček z každé strany a zabalte ho do sáčku.

Pečený delikátní vepřový bůček s jemnou marinádou podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem
Zdroj: Olgas Küche

5. Potom ho položte na plech a párátkem do sáčku propíchejte dírky.

6. Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu při 180 °C.

7. Do vroucí osolené vody vložte růžičky květáku, které vařte 5-7 minut na mírném ohni. Po uvaření přendejte na talíř a nechte úplně vychladnout.

Pečený delikátní vepřový bůček s jemnou marinádou podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem
Zdroj: Olgas Küche

8. Základ směsi: Do pánve s rozehřátým olejem vložte nakrájené brambory na kostičky, které promíchejte. Dochuťte je solí, černým mletým pepřem a čerstvým rozmarýnem – smažte je na mírném ohni z každé strany dozlatova. Nakonec přidejte prolisovaný česnek – míchejte a pokračujte ve smažení ještě 30 sekund.

Pečený delikátní vepřový bůček s jemnou marinádou podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem
Zdroj: Olgas Küche
Pečený delikátní vepřový bůček s jemnou marinádou podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem
Zdroj: Olgas Küche

9. Připravte si žáruvzdornou mísu o rozměre 20 x 20 cm vymazanou olejem a rozprostřete do ní smažené brambory, pak na ně rozložte uvařené růžičky květáku.

Pečený delikátní vepřový bůček s jemnou marinádou podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem
Zdroj: Olgas Küche

10. Směs: Do jiné pánve s rozehřátým olejem vsypejte nadrobno nakrájenou cibuli, kterou promíchejte a smažte na mírném ohni do měkka. Poté vmíchejte nastrouhanou mrkev a za stálého míchání smažte 1-2 minuty.

11. Dále do pánve k ingrediencím přidejte nakrájené žampiony na půlměsíce a prolisovaný česnek – promíchejte. Dochuťte solí, černým mletým pepřem a čerstvým rozmarýnem – smažte na mírném ohni další 1-2 minuty.

Pečený delikátní vepřový bůček s jemnou marinádou podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem
Zdroj: Olgas Küche

12. Výslednou směs rozložte na uvařené růžičky květáku a navrch rozprostřete nakrájené rajčata na kostky.

13. Směs na polití: Do misky rozklepněte vejce, které dochuťte solí a černým mletým pepřem a směs vyšlehejte. Poté nalijte mléko a vmíchejte zakysanou smetanu – dobře promíchejte.

Pečený delikátní vepřový bůček s jemnou marinádou podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem
Zdroj: Olgas Küche

14. Získanou směsí přelijte ingredience v míse a pečte v předehřáté troubě 45 minut při 180 °C. Po upečení posypejte ještě strouhaným sýrem a pečte dalších 8-10 minut při 180 °C, dokud se sýr nerozteče.

Pečený delikátní vepřový bůček s jemnou marinádou podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem
Zdroj: Olgas Küche
Pečený delikátní vepřový bůček s jemnou marinádou podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem
Zdroj: Olgas Küche

15. Po 1 hodině vyndejte plech s masem z trouby a rozřízněte sáček. Bůček potřete vlastní šťávou a pečte dalších 10-15 minut při 180 °C.

Pečený delikátní vepřový bůček s jemnou marinádou podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem
Zdroj: Olgas Küche

16. Na závěr ozdobte-posypejte nakrájenou zelenou cibulkou a podávejte s láskou, velkou chutí a půvabem.

Pečený delikátní vepřový bůček s jemnou marinádou podávaný se zapečenou zeleninovou směsí s houbami a sýrem
Zdroj: Olgas Küche

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!