Připravte si lahodný dezert, který se stane hvězdou každé slavnostní tabule: Kakaový palačinkový dort s krémem ze zakysané smetany, ovocem a čokoládou. Připravte se na pohled, který potěší a chuť, která okouzlí.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kakaový palačinkový dort s krémem ze zakysané smetany s ovocem a čokoládou
Co budeme potřebovat:
Palačinkové kakaové těsto:
- 2 vejce
- 2-3 lžíce cukru
- 1 lžička vanilkový cukr
- špetka soli
- 300 ml mléko
- 180 g mouka
- 20 g kakaa
- 200 ml vroucí voda
Ostatní:
- 2 lžíce rostlinný olej – na smažení
Příprava krému:
- 15 g želatiny + 100 ml studená voda
- 700 g zakysaná smetana
- 1 lžička vanilkový cukr
- 120-150 g moučkový cukr
Další:
- 250-300 g broskví z konzervy
- 2-3 lžíce smetany
- 150 g vypeckované třešně
- 5-6 lžic smetany
Poleva:
- 100 g čokoláda
- 2,5 lžíce mléka
- 15 g máslo
Jak budeme postupovat:
1. Palačinkové kakaové těsto: Do mísy rozklepněte vejce, nasypejte cukr, přisypejte vanilkový cukr a přidejte špetku soli – promíchejte a během míchání postupně přilévejte mléko. Dále nasypejte prosátou mouku smíchanou kakaem, promíchejte a nakonec přilijte vroucí vodu – dobře promíchejte.
2. Následně mísu přikryjte fólií a nechte 20 minut působit.
3. Do pánve s jemně rozehřátým olejem pomocí naběračky vytvarujte jemné palačinky a smažte na mírném ohni z obou stran. Po smažení palačinky přendejte na talíř.
4. Do malé misky nasypejte želatinu, kterou zalijte studenou vodou, promíchejte a nechte působit 5 minut.
5. Příprava krému: Do velké mísy se zakysanou smetanou nasypejte vanilkový cukr a přisypejte moučkový cukr. Pořádně promíchejte do hladké směsi krému a potom do krému vlijte rozpuštěnou želatinu – důkladně promíchejte.
6. Formu na pečení o průměru 20 cm si vyložte fólií a položte jednou palačinku na spodek.
7. Připravte si 6-8 kusů ozdobných sklenic, do kterých naaranžujte palačinky. Na ně naneste 2-3 lžíce krému a rozložte nakrájené broskve z konzervy bez šťávy a vypeckované třešně.
8. Na palačinkové těsto ve formě naneste 5-6 lžic krému, který rozetřete, uhlaďte a pokládejte batůžky palačinek, na které pokládejte nakrájené broskve a vypeckované třešně. Na závěr ještě přelijte krémem, pak přikryjte poslední palačinkou a zarovnejte okraje. Pevně zakryjte mísu do fólií a nechte přec noc v lednice.
9. Poleva: Do malé misky nalámejte čokoládu, přilijte mléko a přidejte máslo – promíchejte a zahřejte v mikrovlnce nebo ve vodní lázní.
10. Na druhý den vyndejte dort z lednice, odstraňte fólii, poté překlopte dezert na druhou stranu pomocí talíře a celý polijte čokoládou, kterou pěkně rozetřete a uhlaďte. Uložte na 1-2 hodiny do lednice na ztuhnutí.
11. Poutavý a unikátní kakaový palačinkový dezert s krémem ze zakysané smetany s ovocem a čokoládou podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!