Připravte si kuřecí stehna pečená ve smetanovo-houbové omáčce s nádechem vína. Tento jednoduchý recept přináší do vaší kuchyně kombinaci šťavnatých kuřecích stehen a bohaté omáčky, která je skvělá na každodenní oběd nebo jako chutný hlavní chod na víkendovém stolu. Připravte se na lahodný oběd, který potěší všechny milovníky dobrého jídla.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pečená kuřecí stehna v lahodné smetanovo-houbové omáčce s vínem
Co budeme potřebovat:
- 8 ks kuřecí stehna s kůží (horní nebo dolní – my jsme zvolili mix obou)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černý mletý pepř
- 4 lžíce másla – na smažení
Omáčka:
- 1 cibule
- 200 g žampionů
- 2 bobkové listy
- 3-4 snítky tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce mouky
- 125 ml suché bílé víno (1/2 šálku)
- 500 ml kuřecí vývar (2 šálky)
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky černý mletý pepř
- 185 ml šlehačkové smetany (2/3 šálku)
Na zdobení a posypání:
- čerstvá petrželka
Jak budeme postupovat:
1. Na talíř položte kuřecí stehna, která z obou stran posypejte solí a černým mletým pepřem.
2. Do pánve s rozehřátým máslem položte nejprve stehna s kůži směrem dolu. Smažte na mírném ohni z každé strany 4-5 minuty dozlatova a po smažení je přendejte na talíř.
4. Omáčka: Do stejné pánve vsypejte jemně nakrájenou cibuli a nakrájené žampiony na půlměsíce, pak položte bobkové listy a snítky tymiánu. Jemně promíchejte a smažte 5 minut na mírném ohni.
5. Potom do pánve přidejte nadrobno nakrájený česnek, který smažte 30 sekund na mírném ohni a pak nasypejte mouku. Promíchejte a smažte 1 minutu na mírném ohni.
6. Dále do pánve nalijte suché bílé víno a kuřecí vývar. Dochuťte solí a černým mletým pepřem – dobře promíchejte a do omáčky vložte smažené maso. Přikryjte poličkou a vařte 10 minut. Po 10 minutách odstraňte pokličku a vařte dalších 20 minut.
7. Po 20 minutách maso vyndejte z omáčky a nalijte smetanu – dobře promíchejte a jakmile bude vřít, vložte zpátky maso do omáčky.
8. Na závěr ozdobte-posypejte čerstvě nasekanou petrželkou a podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!