Připravte si kulinářskou pochoutku, která okouzlí každého milovníka sladkostí: Magický dezert z listového těsta se smetanovo-jogurtovým krémem a ovocnou náplní. Tento jedinečný dezert kombinuje křupavé listové těsto s lehkým a nadýchaným krémem a svěží ovocnou náplní. Je to ideální volba pro oslavu nebo jako způsob, jak přidat trochu sladké magie do vašeho dne.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dezert z listového těsta se smetanovo-jogurtovým krémem a ovocem
Co budeme potřebovat:
Základ:
- 800 g listové těsto
- 10 ml vody – na impregnace
- 15 g cukr – na posypání
Krém:
- 500 ml smetana ke šlehání
- 60 g moučkový cukr
- 250 g řecký bílý jogurt
Ovocná náplň:
- 100 g čerstvé borůvky
- 100 g čerstvé ostružiny
- 100 g čerstvé maliny
- 70 g cukr
- 10 g kukuřičný škrob + 100 ml voda
Ostatní:
- 400 g listové těsto
- 10 ml vody – na impregnace
- 15 g cukr – na posypání
Na zdobení:
- upečené rozdrobené okraje těsta
- moučkový cukr – na závěrečné posypání
Jak budeme postupovat:
1. Základ: Připravte listové těsto a pomocí kruhové formy o průměru 26 cm vytvarujte kruh a konce jemně odříznete, ale nechte na pergamenu.
2. Následně těsto položte s pergamenem na plech, propíchejte ho vidličkou, poté impregnujte vodou a posypejte cukrem.
3. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava.
4. Po upečení těsto položte na talíř a položte na něho kruhovou dortovou obruč o průměru 26 cm.
5. Krém: Do velké mísy nalijte smetanu ke šlehání a přisypejte moučkový cukr – šlehejte do nadýchané pěny, do které vmíchejte řecký bílý jogurt – pokračujte ve šlehání.
6. 1/2 krému naneste na upečené listové těsto v obruči, pěkně rozetřete, uhlaďte a uložte na 30 minut do lednice na ztuhnutí.
7. Ovocná náplň: Do hrnce na sporáku vsypejte čerstvé borůvky, ostružiny, maliny a nasypejte cukr – promíchejte a vařte na mírném ohni. Když bude ovoce vřít, vlijte kukuřičný škrob smíchaný vodou – dobře promíchejte.
8. Po uvaření 1/2 bobulové náplně naneste a pěkně rozetřete na ztuhlý krém a postup opakujte ještě jednou a pak uložte na 30 minut do lednice na ztuhnutí.
9. Mezitím z druhého listového těsta vytvarujte kruh o průměru 26 cm a pomocí pravítka vytvořte 12 trojúhelníků, které impregnujte vodou a posypejte cukrem.
10. Položte na plech vyložený pergamenem a pečte v troubě 25 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava.
11. Po upečení je pokládejte na povrch dezertu. Pak ze zbylého upečeného rozdrobeného těsta posypejte boky dezertu a uložte na 1 hodinu do lednice.
12. Na závěr magický dezert ze zlatavého listového těsta se smetanovo-jogurtovým krémem a ovocem posypejte moučkovým cukrem a podávejte s láskou, velkou chutí a elegancí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!