Připojte se k nám na kulinářské dobrodružství s naším milovaným čokoládovým štrůdlem plněným mákem, ořechy a rozinkami. Tento dezert není jen sladkostí pro oko, ale i symfonií chutí, která oslavuje bohatost a rozmanitost svých složek. Objevte s námi, proč je tento štrůdl tak oblíbený a nezapomenutelný.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládový štrůdl plněný mákem, ořechy a rozinkami
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 120 g zakysané smetany
- 1 žloutek
- 100 g másla
- 250 g hladké mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
- špetku soli
Na náplň:
- 50 g rozinek
- 50 g tmavé čokolády
- 50 g krystalového cukru
- 50 g vlašských ořechů (můžete použít jakékoliv jiné)
- 15 g máku
- 1 bílek
- žloutek na potření
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy dáme smetanu a přidáme žloutek. Vidličkou promícháme.
2. Do samostatné mísy nasypeme mouku. Přidáme prášek do pečiva. Potom přidáme sůl a metličkou vyšleháme.
3. Do směsi přidáme máslo a rukama vypracujeme drobivé těsto.
4. Nalijeme smetanovou směs a špachtlí zamícháme. Rukou vypracujeme hladké těsto.
5. Těsto zabalíme do folie a vložíme na 20 minut do lednice.
6. Po uplynutí doby položíme těsto na pomoučený stůl.
7. Rozválíme do tvaru čtverce. Potom těsto potřeme bílkem, posypeme cukrem a mákem.
8. Dále posypeme nasekanou čokoládou, nasypeme rozinky a nasekané ořechy.
9. Těsto zrolujeme a jemně rozválíme. Vrch potřeme žloutkem a pomocí vidličky vytvoříme vzor. Nakrájíme na 15-18 částí.
10. Rolky poukládáme na plech vyložený papírem na pečení. Plech vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 15-20 minut.
11. Po upečení posypeme moučkovým cukrem a můžeme servírovat.
Hotovo! Dobrou chuť!