Připravte si fantastické zapečené vrstvené těstoviny v bešamelové omáčce s mletým hovězím masem a sýrem. Tento recept je nejen nesmírně sytý, ale také překvapivě nenáročný, takže je ideální pro rychlý oběd. Spojením mletého masa, těstovin v jemné bešamelové omáčce se sýrem vytvoříte jídlo, které potěší každého milovníka těstovin.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zapečené vrstvené těstoviny v bešamelové omáčce s mletým hovězím masem a sýrem
Co budeme potřebovat:
Směs mletého masa:
- rostlinný olej – na smažení
- 1 cibule
- 600 g mleté hovězí maso
- 120 ml rajčatová omáčka
- 100 ml červené víno
- 3 g soli
- 2 g sušené lístky bazalky (1/2 lžičky)
- 5 g červená mletá paprika (1 lžička)
- černý mletý pepř – podle chuti
Ostatní:
- 300 g těstovin penne + vroucí voda + 3 g soli
Bešamelová omáčka:
- 20 g másla
- jarní cibulka
- 30 g dortová mouka (mouka s nízkým obsahem lepku)
- 500 ml mléko
- 3 g soli
- cukr – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- sýr mozzarella – podle chuti
Na závěrečné posypání:
- sýr mozzarella
Jak budeme postupovat:
1. Směs mletého masa: Do pánve s rozehřátým olejem vsypejte nakrájenou cibuli, kterou smažte na mírném ohni dozlatova. Pak vmíchejte mleté hovězí maso a společně smažte do hnědasta. Dále nalijte rajčatovou omáčku a přilijte červené víno. Dochuťte solí, sušenými lístky bazalky, červenou mletou paprikou a černým mletým pepřem. Pořádně promíchejte a po smažení odstavte z ohně.
2. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vsypejte těstoviny a vařte na na mírném ohni podle návodu na obale, ale nejlepší jsou al dente.
3. Bešamelová omáčka: Do pánve s rozehřátým máslem vsypejte nakrájenou jarní cibulku, kterou jemně smažte na mírném ohni. Pak přisypejte dortovou mouku (mouka s nízkým obsahem lepku), rychle promíchejte, postupně přilévejte mléko a míchejte do husté omáčky. Dochuťte solí, cukrem a černým mletým pepřem, poté snižte na nižší teplotu a pokračujte v míchání.
4. Potom do omáčky vsypejte strouhaný sýr mozzarella a vmíchejte uvařené těstoviny al dente – pořádně a důkladně promíchejte.
5. Následně 1/2 těstovin v omáčce navrstvěte na spodek zapékací mísy a rozprostřete smaženou směs mletého masa. Postup opakujte ještě jednou a vrch posypejte strouhaným sýrem mozzarella – čím více sýra, tím lépe.
6. Pečte v předehřáté troubě 15 minu při 200 °C.
7. Zapečené vrstvené těstoviny v bešamelové omáčce s mletým hovězím masem a sýrem podávejte s láskou a skvělou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!