Pečený retro zákusek střecha je klasika, která se vyznačuje krásným vzhledem a chutným vrstvením. Jeho světlý a tmavý piškot se střídá s máslovým krémem, což společně s čokoládovou polevou vytváří vynikající dezert, který si oblíbíte.
Ingredience
Světlý piškot:
- 4 vejce
- 140 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce oleje
- 160 g polohrubé mouky
Tmavý piškot:
- 4 vejce
- 140 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce kakaa
- Polohrubá mouka (tolik, aby s kakaem bylo dohromady 160 g)
Krém:
- 500 g másla
- 7 lžic moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml mléka
- 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 3 lžíce rumu
- Balíček želé medvídků nebo kandované ovoce
Poleva:
- 150 g čokolády na vaření
- 30 g ztuženého tuku
Postup
1) Příprava piškotů: Vyložte plech pečicím papírem, který potřete sádlem. Předehřejte troubu na 200 °C.
2) Světlý piškot: Vejce vyšlehejte s cukry, postupně přidávejte olej a nakonec vařečkou vmíchejte mouku. Těsto rozetřete na plech a pečte asi 8 minut.
3) Tmavý piškot: Vejce vyšlehejte s cukry, přidejte olej a vařečkou vmíchejte mouku a kakao. Pečte podobně jako světlý piškot, také 8 minut.
4) Krém: V mléce rozmíchejte mouku a uvařte hustou kaši. Nechte ji vychladnout a poté do ní zašlehejte máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr a rum. Nakonec do krému přidejte nakrájené želé medvídky nebo kandované ovoce.
5) Vrstvení: Oba upečené piškoty nechte vychladnout a rozkrojte podélně na tři stejné pruhy. Krémem střídavě spojte světlý, tmavý, světlý, tmavý a světlý pruh. Nechte vrstvy v lednici ztuhnout.
6) Tvarování střechy: Pruhy rozkrojte úhlopříčně (z rohu do rohu) a získáte trojúhelníkové části. Šestý pruh potřete krémem a postavte na něj první část střechy kratší rovnou stranou. Delší kolmou stranu potřete krémem a přiložte druhou část střechy. Plochy pořádně přitiskněte a šikmé strany potřete zbylým krémem.
7) Poleva: Čokoládu se ztuženým tukem rozpusťte ve vodní lázni a střecha polijte. Nechte v lednici ztuhnout a poté podávejte.
Závěr
Retro zákusek střecha je působivý díky svému tvaru a vrstvení světlých a tmavých piškotů s lahodným krémem. S čokoládovou polevou je to skvělý dezert pro speciální příležitosti.