Pečená roláda z mletého vepřového masa plněná sýrem a šunkou, obalená v slaninovém závoji je jedním z těch chodů, které okamžitě upoutají pozornost a vzbudí očekávání. Tento výtečný a bohatý recept kombinuje jemnou směs mletého masa se sýrem a šunkou v křupavém slaninovém závoji, který po upečení získá krásnou zlatavou barvu a dokonalou strukturu.
Tato roláda je perfektní volbou pro zvláštní příležitosti nebo víkendový rodinný oběd, kdy chcete předvést něco opravdu jedinečného a chutného.
Pečená roláda z mletého vepřového masa plněná sýrem a šunkou, obalená v slaninovém závoji
Co budeme potřebovat:
Směs mletého masa:
- 1,5 kg mleté vepřové maso
- 30 g soli
- 1 lžička směs paprik
- 1 lžička sušený česnek
- 1 lžička směs italských bylinek
- 1 cibule
- 1 vejce
- 3 lžíce strouhanky
- 70 ml smetana 20%
Plnění:
- 300 g plátkový sýr
- 300 g šunka
- 20-30 proužků vařená a uzená slanina
Salát:
- 3 brambory + vroucí voda + sůl
- 1 červená cibule + 1 lžička soli + 1 lžíce cukru + 2 lžíce citronová šťáva
- 3 nakládané okurky
- čerstvý kopr a petrželka – podle chuti
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- 1 lžička dijonská hořčice
- 3 lžíce majonéza
Jak budeme postupovat:
1. Směs mletého masa: Do velké mísy vložte mleté maso, které dochuťte solí, směsí paprik, sušeným česnekem a směsí italských bylinek. Dále vsypejte strouhanou cibuli, rozklepněte vejce, přisypejte strouhanku a přilijte smetanu 20%. Dobře ručně promíchejte, pak mísu přikryjte fólií a nechte 1-2 hodiny odležet.
2. Potom směs mletého masa položte na čistou plochu, přikryjte fólií a vyválejte do velkého čtverce nebo obdélníka.
3. Plnění: Na směs mletého masa nejprve pokládejte plátky sýra pěkně vedle sebe a na ně kolečka šunky. Potom s vlhkými rukami srolujte do rolády a upevněte konce.
4. Rozprostřete fólii a do středu pokládejte proužky slaniny do tvaru šípky a doprostřed položte roládu, kterou zaviňte do slaninového závoje.
5. Roládu znovu zabalte do fólii, potom fólii odstraňte a zabalte do alobalu. Pak ji položte na plech vyložený alobalem.
6. Pečte v předehřáté troubě 90 minut při 180 °C.
7. Mezitím do hrnce vložte celé nové brambory, které zalijte vodou a osolte – a vařte na mírném ohni do změknutí. Po uvaření brambory vyndejte z hrnce, pak nechte vychladnout a potom je oloupejte.
8. Do salátové mísy vsypejte na jemné proužky nakrájenou červenou cibuli, posypejte solí, dochuťte cukrem a citronovou šťávou – dobře promíchejte a nechte 15-20 minut marinovat.
9. Po 90 minutách vyndejte plech s roládou z trouby, odstraňte alobal, polijte šťávou, kterou pustila a pečte dalších 15 minut při 240 °C.
10. Salát: Do salátové mísy s marinovanou červenou cibulí vmíchejte nakrájené nakládané okurky, vsypejte čerstvý nakrájený kopr a petrželku, přidejte nakrájené na kostky uvařené brambory. Dochuťte solí, černým mletým pepřem, dijonskou hořčicí a majonézou – dobře promíchejte a salát je hotový!
11. Pečenou roládu z mletého vepřového masa plněnou sýrem a šunkou obalenou v slaninovém závoji podávejte s připraveným delikátním salátem a hlavně s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!