Vítejte u dnešního receptu plného lehkosti a vyjímečné chuti! Křehoučký mandlový dort s krémem s mascarpone a pusinkami vás přenese do světa kulinářského potěšení, kde stačí jen pár ingrediencí k vytvoření kouzelně lahodné delikatesy, kterou si okamžitě jak ji ochutnáte zamilujete.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Křehoučký mandlový dort s krémem s mascarpone a pusinkami
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 4 žloutky
- 50 ml mléko
- 150 g mouka
- 1 lžička prášek do pečiva
- 200 g cukru
Pusinky:
- 4 vaječné bíly + špetka soli
- 200 g cukru
Ostatní:
- 80 g mandlové lupínky – na posypání
Krém:
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 50 g kukuřičný škrob
- 500 ml mléko
- 100 g másla
- špetka vanilky
- 250 g mascarpone
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do mísy vložte máslo, přisypejte cukr a vmíchejte žloutky – šlehejte do žloutkové směsi a během šlehání přilévejte mléko. Pak nasypejte prosátou mouku s práškem do pečiva a dobře promíchejte do hladkého těsta.
2. Výsledné těsto naneste a pěkně rozetřete na plech vyložený pergamenem.
3. Pusinky: Do jiné mísy vložte vaječné bílky a přidejte špetku soli – šlehejte a během šlehání postupně přisypávejte cukr. Šlehejte do bílých tuhých pusinek.
4. Získané pusinky rozetřete a pěkně uhlaďte na těsto a pomocí lžíce tvarujte vrcholky.
6. Na závěr posypejte mandlovými lupínky a pečte v předehřáté troubě při 180 °C podle potřeby dozlatova a dokřupava. Po upečení nechte trochu vychladnout.
7. Krém: Do hrnce rozklepněte vejce a nasypejte cukr a promíchejte. Dále přisypejte kukuřičný škrob a postupně přilévejte mléko – míchejte. Vařte na mírném ohni do zhoustnutí a ke konci vmíchejte máslo – dobře promíchejte a přelijte krém do misky, kterou přikryjte fólií a nechte vychladnout.
8. Následně vychladlý krém vyšlehejte, dochuťte špetkou vanilky a vmíchejte mascarpone – pořádně vyšlehejte do jemného nadýchaného krému.
9. Po vychladnutí těsto s mandlovými pusinkami překrojte na polovinu. Na jednu polovinu naneste vyšlehaný krém, který pěkně rozetřete a uhlaďte. Poté přikryjte druhou polovinou těsta a uložte dort na 2 hodiny do lednice na ztuhnutí.
Křehoučký mandlový dort s krémem s mascarpone a pusinkami podávejte s láskou, velkou chutí a elánem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!