Představte si tradiční chuťový zážitek ze Švédska! Náš mandlový dezert s bohatým smetanovým krémem je lahodná pochoutka, kterou si zamilujete na první sousto. Jeho jedinečná kombinace mandlových tónů a krémové lahůdky vás okouzlí a přenese vás přímo do srdce švédské kuchyně. Připravte se na sladkou dobrodružnou cestu!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.30.41.png)
Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem
Co budeme potřebovat:Těsto:
- 4 bílky
- 140 g mleté mandle
- 80 g krystalový cukr
Náplň:
- 4 žloutky
- 70 g krystalový cukr
- 4 g vanilkový cukr
- 100 ml šlehačky
- 125 g másla
- 50 g mandlových lupínků na posypání
Dále:
- Forma na pečení: 20 cm
Jak budeme postupovat:
1. Rozdělíme vejce na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme se špetkou soli a s cukrem na sníh. Do sněhu ručně vmícháme mandle. Bílkové těsto rozdělíme na polovinu. Každou část těsta naskládáme do samostatné formy vyložené pečícím papírem.
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.40.59.png)
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.41.59.png)
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.42.11.png)
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.42.28.png)
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.42.42.png)
2. Pečeme 20 – 25 minut při 180 °C.
3. Necháme vychladnout a poté opatrně oddělíme od okrajů formy a vyjmeme.
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.42.55.png)
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.43.16.png)
4. Na krém si metličkou smícháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme šlehačku a přeneseme na plamen. Uvaříme hustý pudink, který necháme pod fólií vychladnout.
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.43.34.png)
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.43.43.png)
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.43.52.png)
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.44.02.png)
5. Měkké máslo vyšleháme a poté po částech zašleháme žloutkový krém.
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.44.21.png)
6. Krém natřeme mezi vychladnuté pláty těsta a vrch dezertu ozdobíme zbytkem krému.
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.44.36.png)
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.44.46.png)
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.44.57.png)
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.45.02.png)
7. Nakonec si na suché pánvi opečeme mandle. Mandle použijeme po celé ploše dezertu.
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.44.10.png)
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.45.14.png)
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/Snimka-obrazovky-2024-04-23-o-13.45.24.png)
![Tradiční švédský mandlový dezert se smetanovým krémem, který si zamilujete](https://primainspirace.cz/wp-content/uploads/2024/04/an2kaib8mes.jpg)
Tipy:
- Do těsta můžete přidat nasekané ořechy, kokos nebo sušené ovoce.
- Těsto můžete před pečením potřít vejcem, aby bylo lesklé.
- Tortu můžete péct i ve formách na muffiny.
- Upečenou tortu můžete skladovat v uzavíratelné nádobě při pokojové teplotě.
Experimentujte s různými recepty a technikami, abyste našli svůj oblíbený způsob, jak vylepšit švédskou mandlovou tortu.
Dobrou chuť!