Vítejte na kulinářském zážitku, který vás krok za krokem dovede k neuvěřitelně lahodné kakaové roládě s krémem z mascarpone. Tento recept vám ukáže, jak snadno a rychle připravit dokonalý dezert, který potěší vaše jazýčky a zaručeně zapůsobí na vaše přátelé a rodinu. Jejíž příprava je tak jednoduchá, že ji zvládne i úplný začátečník. Tak se do toho ihned pusťte a ukážeme Vám, jak se dá v kuchyni čarovat jen s několika snadnými ingrediencemi!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Tygří kakaová roláda plněná krémem z mascarpone
Co budeme potřebovat:
Dvoubarevné těsto:
- 8 vaječných bílek + špetka soli
- 200 g cukru
- vanilková esence – podle chuti
- 100 g mouky
- 7 g prášek do pečiva
- 20 g kakaa + 30 ml vody
Krém:
- 250 g mascarpone
- 80 g moučkový cukr
- 125 ml smetana
- vanilková/rumová esence – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: V misce rozmíchejte bílky se špetkou soli a mixérem míchejte do bílé pěny a postupně přisypávejte cukr (v nejméně 3 dávkách). Míchejte mixérem ještě 2-3 minuty, poté dochuťte vanilkovou esencí a přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Promíchejte stěrkou širokými tahy směrem nahoru.
2. Následně polovinu těsta uložte do jiné mísy a odstavte, dokud nebude připraveno k použití.
3. Druhou polovinu těsta naneste a rozetřete do plechu vyloženého pečicím papírem (26 x 36 cm).
4. Do misky nasypejte kakao a přilijte vodu. Míchejte, dokud nevznikne hustá směs a pomocí stěrky vmíchejte polovinu bílkového těsta odloženého stranou.
5. Nalijte co nejrovnoměrněji do plechu na bílkové těsto pomocí zdobícího sáčku.
6. Po dobrém rozetření kakaového těsta nakreslete lžící kolmé čáry po celém povrchu plechu, a to jak vodorovně, tak svisle. Tím získáte těsto v tvare tygra.
7. Pečte v předehřáté troubě 50 minut při 180 °C.
8. Krém: Do mísy dejte mascarpone a přisypejte moučkový cukr – stěrkou několikrát promíchejte, dokud se cukr nespojí. Pak přilijte smetanu a vanilkovou/rumovou esenci. Mixujte mixérem 3-4 minuty nebo dokud krém zcela neztuhne.
9. Uchovávejte v lednici, dokud nebude připraven k použití.
10. Po upečení těsta vyndejte plech z trouby, těsto vyjměte z plechu, poté pomocí jiného plechu těsto otočte lícem dolů a odlepte papír na pečení. Nechte těsto zcela vychladnout.
11. Celý bílý povrch těsta potřete předem připraveným krémem z mascarpone a srolujte do rolády s použitím fólie jako podpěry.
12. Tygří kakaovou roládu plněnou krémem uložte do lednice alespoň na 3-4 hodiny nebo lépe přes noc.
Hotovo! Dobrou chuť! 🙂