Představte si lahodnou tříbarevnou kostku, která rozvíří vaše chuťové buňky! Naše jahodovo-kakaová lahůdka s tvarohovým a smetanovo-jahodovým krémem je neodolatelná sladkost ve čtyřech vrstvách. Každé sousto je jako malý kousíček štěstí, který vám rozzáří den. Připravte se na slastnou chuťovou explozi!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jahodovo-kakaová lahůdka s tvarohovým a smetanovo-jahodovým krémem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 5 žloutků
- špetka soli
- 60 g cukru
- 40 g kakaový prášek
- 45 ml voda
- 5 vaječné bílky + 60 g cukru
- 100 g mouka
- 1 lžička prášek do pečiva
Tvarohový krém:
- 200 ml smetany 33 % tuku
- 30 g cukru
- 400 g smetanový tvaroh
- mletý vršek upečeného kakaového těsta
Jemný smetanovo-jahodový krém:
- 600 g čerstvé jahody
- 100 g cukru
- 100 ml vody
- 200 g smetanový tvaroh
- 30 g cukru
- 9 g želatiny
- 60 ml studené vody
- 300 ml smetany 33 % tuku
Poleva:
- 4,5 g želatiny (1,5 lžíce) + 30ml vody (2 lžíce)
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do misky vlijte žloutky, přidejte špetku soli a přisypejte cukr – šlehejte do světlé barvy, pak nasypejte prosátý kakaový prášek a přilijte vodu – šlehejte.
2. Do jiné mísy si vlijte vaječné bílky a šlehejte do tuhé bílkové pěny.
3. Získanou pěnu postupně vmíchejte do kakaové směsi – dobře promíchejte a nakonec nasypejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Pořádně promíchejte do hladkého těsta.
4. Výsledné těsto nalijte do formy o rozměru 18 x 28 cm vyložené pergamenem a trochu přetřepejte.
5. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C.
6. Čerstvé překrojené jahody si vložte do pánve a nasypejte cukr. Promíchejte a vařte na mírném ohni, pak přiveďte k varu a vařte dalších 5 minut do změknutí.
7. Uvařené jahody sceďte přes sítko a přendejte je do mixéru, kde pomocí ručního mixéru rozmixujte na jahodové pyré.
8. Po upečení těsto vyndejte z formy, odstraňte pergamen a odříznete vrchní díl těsta, kde spodní díl těsta položte do formy vyložené dortovou fólií.
9. Tvarohový krém: Do mísy nalijte smetanu 33 % tuku, nasypejte cukr a šlehejte. Pak přidejte smetanový tvaroh a nakonec vmíchejte pomletý vršek upečeného kakaového těsta. Získaný krém naneste a pěkně rozetřete na těsto.
10. Do malé misky nasypejte želatinu a přilijte vodu. Promíchejte a nechte 5 minut nabobtnat.
11. Jemný smetanovo-jahodový krém: Do jiné mísy dejte smetanový tvaroh a přisypejte cukr – šlehejte a pak vlijte jahodové pyré. Poté přilijte rozpuštěnou želatinu a vyšlehanou smetanu 33 % tuku – dobře promíchejte.
12. Získaný krém nalijte na tvarohový krém, přetřepejte a uložte na 30 minut do lednice.
13. Poleva: V malé misce smíchejte želatinu s vodou, kterou nechte 5 minut nabobtnat a potom ji rozpusťte. Pomocí lžíce nalijte na povrch dortu a uložte na 4 hodiny do lednice na ztuhnutí.
14. Na závěr dezert nakrájejte na kostky a podávejte s láskou, velkou chutí a nadšením.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!