Představujeme vám okouzlující a nezapomenutelný mandlový dort s třešněmi a pusinkami, který vás okouzlí svou šťavnatou chutí. Tento perfektní dort kombinuje nadýchané vyšlehané těsto s třešňovým džemem a sněhobílými pusinkami zdobenými mandlovými lupínky, které spolu vytváří nezapomenutelnou chuťovou symfonii.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Mandlový dort s třešněmi a pusinkami
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 120 g změklé máslo (1/2 šálky) + špetka soli
- 100 g cukru (1/2 šálky)
- 3 žloutky
- 240 g mouky (1,5 šálky)
- 16 g prášek do pečiva (2 lžičky)
- mléko
Třešňový džem:
- 600 g třešní (4 šálky)
- 60 g cukru (4 lžíce)
- 30 g kukuřičný škrob (3 lžíce) + 1/5 šálky vody
Pusinky:
- 3 vaječné bílky + špetka soli
- 60 g cukru (4 lžíce)
- 1 lžička kukuřičný škrob
Na zdobení a posypání:
- 50 g loupané mandlové lupínky
Jak budeme postupovat:
1. Těsto: Do velké mísy vložte změklé máslo, přidejte špetku soli a cukr – vyšlehejte a během šlehání vlijte žloutky – šlehejte do pěny. Pak postupně přisypávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a postupně přilévejte mléko – pokračujte ve šlehání.
2. Připravte si formu o rozměru 28 x 18 cm vyloženou pergamenem a naneste do ní vyšlehané těsto, které rozetřete a pěkně uhlaďte.
3. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 180 °C a po upečení nechte chvíli vychladnout.
4. Třešňový džem: Do pánve vložte třešně a nasypte cukr – promíchejte a vařte na mírném ohni, dokud směs nepřivedete k varu. Pak vlijte kukuřičný škrob smíchaný s vodou – za stálého míchání vařte cca 3 minuty.
5. Pusinky: Do jiné mísy nalijte vaječné bílky a přidejte špetku soli. Šlehejte a během šlehání postupně přisypávejte cukr a na konci vsypejte kukuřičný škrob. Šlehejte do nadýchaných tuhých sněhových pusinek.
6. Na upečené těsto nejprve pomocí lžíce naneste a rozetřete třešňový džem, následně rozetřete a uhlaďte vyšlehané pusinky. Pak pomocí lžíce vytvořte z pusinek vrcholky a ozdobte-posypejte mandlovými lupínky.
7. Pečte dalších 20 minut při 180 °C. Po upečení ho vyndejte z formy, odstraňte pergamen, pak nakrájejte na kostky a podávejte s láskou, velkou chutí a půvabem.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!