Objevte nový pohled na pečený květák! Tenhle recept na pečený křupavý květák se sýrem a jemnou osvěžující omáčkou dodá této tradiční pochoutce zcela novou výraznější chuť. Tak neváhejte a pusťte se do jeho přípravy! Zvládne to úplně každý! Jemný, lahodně křupavý a neodolatelně chutný.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Pečený křupavý květák se sýrem a jemnou osvěžující omáčkou
Co budeme potřebovat:
- 1 kg květák
- vroucí voda + lžička soli
- 1 citron
- větvičky čerstvého kopru
Suchá směs se sýrem na obalování:
- 150 g panko strouhanka
- 1 stroužek česneku
- 5 lžic olivový olej
- 1 lžička italské bylinky
- sůl podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- čerstvá petrželka – podle chuti
- 100 g parmazánu
Ostatní:
- 100 g hladká mouka
- 3 vejce
Omáčka:
- 200 g zakysaná smetana
- 100 g bílý jogurt
- citronová šťáva z 1/2 citronu nebo podle chuti
- čerstvá petrželka – podle chuti
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vložte kolečka citronu, větvičku čerstvého kopru a růžičky květáku, pak přikryjte pokličkou – vařte 5 minut na mírném ohni a po uvaření je přendejte do mísy.



2. Suchá směs se sýrem na obalování: Do mísy dejte panko strouhanku, přidejte prolisovaný česnek, olivový olej a dochuťte italskými bylinkami, solí a černým mletým pepřem. Dále přidejte nadrobno nakrájenou čerstvou petrželku a strouhaný parmazán – dobře promíchejte.



3. Nejprve uvařené růžičky květáku obalte v mouce, pak ve vyšlehaných vejcích a nakonec v připravené suché směsi se sýrem.


4. Následně obalené je položte na plech vyložený pergamenem pěkně vedle sebe.

5. Pečte v předehřáté troubě 20 minut při 180 °C dozlatova a dokřupava.
6. Omáčka: Do misky nalijte zakysanou smetanu, přilijte bílý jogurt a citronovou šťávu, poté přidejte nadrobno nakrájenou čerstvou petrželku. Dochuťte solí a černým mletým pepřem – dobře promíchejte a omáčka ja hotová!

7. Po upečení křupavý květák podávejte s připravenou osvěžující omáčkou a hlavně s láskou a radostí.

Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!