Perfektní ochranný postřik pro rajčata si připravíte doma v kuchyni: Jde to i bez chemie

Chcete-li zajistit zdravou úrodu rajčat bez použití chemie, existují přírodní metody, které vám pomohou chránit rostliny a zároveň si užívat bio úrody. Představíme vám čtyři snadno připravitelné ochranné postřiky přímo z vaší kuchyně, které nejen ochrání vaše rostliny, ale také mohou zlepšit chuť a množství sklizených rajčat.

Zdroj: istock.com

1. Postřik ze sody bikarbony

Ingredience a postup:

  • 10 g sody bikarbony
  • 10 litrů vody

Rozmíchejte sodu bikarbonu ve vodě a důkladně protřepejte. Tento postřik aplikujte na listy rajčat brzy ráno nebo večer, což pomáhá předcházet plísňovým onemocněním a zlepšuje chuť zeleniny.

2. Mléčný postřik

Ingredience a postup:

  • 1 litr mléka
  • 10 litrů vody

Smíchejte mléko s vodou a jednou týdně tímto roztokem postříkejte rajčata. Mléko je užitečné pro posílení rostlin a pomáhá v boji proti plísňovým onemocněním.

Zdroj: istock.com

3. Česnekový postřik

Ingredience a postup:

  • 10 g česneku
  • 10 litrů vody

Oloupaný a prolisovaný česnek smíchejte s vodou a nechte přes noc macerovat. Ráno směs přeceďte a použijte jako postřik. Aplikujte každé dva týdny pro efektivní ochranu proti škůdcům a nemocem.

4. Postřik z přesličky

Ingredience a postup:

  • Odvar z přesličky
  • 10 litrů vody

Připravte si odvar z přesličky, nechte ho vychladnout a rozřeďte ve vodě. Tento roztok nastříkejte preventivně na všechny rostliny rajčat. Přeslička obsahuje křemík, který je známý svými ochrannými vlastnostmi.

Zdroj: istock.com

Perfektní hnojivo na rajčata, papriky a okurky: Dopřejte jim ho a budou plodit jako divoké

Výhody použití přírodních postřiků

Tato přírodní řešení nejen že chrání vaše rajčata před nemocemi a škůdci, ale také jsou šetrná k životnímu prostředí a bezpečná pro vaši zahradu. Používáním těchto metod si můžete být jisti, že vaše úroda bude zdravá a bohatá bez nutnosti sahat po chemických přípravcích.

Přejeme hodně úspěchů s vaší bio úrodou rajčat!