Hrnková buchta s tvarohem a želé

Buchta s tvarohem a želé je lahodný dezert, který kombinuje sladkost ovocného želé s klasickou chutí tvarohu a kakaové buchty. Tento recept je skvělou volbou pro rodinné oslavy nebo jako sladký závěr víkendového oběda. Příprava není složitá a výsledek stojí za to!

Zdroj: Hanka Dolníčková

Ingredience

Na těsto:

  • 3 vejce
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 20 g kakaa
  • 1 prášek do pečiva

Na tvarohovou vrstvu:

  • 2 tvarohy (500 g)
  • Moučkový cukr dle potřeby
  • 1 sáček vanilkového cukru

Na želé:

  • 2 sáčky jahodového pudinku v prášku
  • Cukr dle potřeby
  • 1 l vody (část vody lze nahradit ovocnou šťávou nebo trochou sirupu)

Postup

1) Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přidávejte olej, mléko, mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Vzniklé těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy.

2) Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20-25 minut, dokud těsto není upečené (zkouška špejlí).

3) Mezitím připravte tvarohovou vrstvu smícháním tvarohu s moučkovým a vanilkovým cukrem. Tvarohovou směs rovnoměrně rozetřete na předem upečený a mírně vychladlý korpus.

4) Připravte želé podle návodu na obalu pudinků, ale s mírně zvýšeným množstvím tekutiny pro řidší konzistenci. Místo části vody můžete použít ovocnou šťávu nebo sirup pro zvýraznění chuti. Želé nechte vychladnout, ale ne do tuhého stavu.

5) Želé nalijte na tvarohovou vrstvu a nechte buchtu v chladu ztuhnout, nejlépe přes noc.

6) Před podáváním buchtu nakrájejte na kousky. Můžete ji ještě ozdobit čerstvým ovocem nebo posypat moučkovým cukrem.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Buchta s tvarohem a želé je výborným spojením několika oblíbených dezertů do jednoho. Je to skvělý způsob, jak pohostit rodinu a přátele něčím sladkým a svěžím.