Luxusní odpalované řezy s vanilkovým krémem a jahodami

Odpalované řezy s vanilkovým krémem a jahodami jsou sofistikovaným dezertem, který slibuje oslavit chuťové pohárky každého milovníka dezertů. Příprava tohoto dezertu kombinuje tradiční techniku odpalovaného těsta s bohatým vanilkovým krémem a svěžími jahodami, což přináší jedinečný gurmánský zážitek. Jeho vizuální prezentace je stejně lákavá jako jeho chuť, díky čemuž se tento dezert stává skvělou volbou pro slavnostní příležitosti nebo jako elegantní zakončení rodinného oběda.

Zdroj: Einfache Rezepte

Ingredience

Odpalované těsto:

  • 130 ml mléka
  • 130 ml vody
  • 20 g cukru
  • 1 lžička soli
  • 100 g másla
  • 160 g hladké mouky
  • 5 ks vajec

Vanilkový krém s jahodami:

  • 120 g vanilkového pudinkového prášku
  • 700 ml mléka
  • 2 ks žloutky
  • 120 g cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 g změklého másla
  • 500 g čerstvých jahod

Postup

1) Připravte odpalované těsto tím, že v hrnci přivedete k varu mléko, vodu, cukr, sůl a máslo. Po dosažení varu ihned přidejte mouku a energicky míchejte, dokud se těsto neodlepí od stěn hrnce. Těsto přeneste do mixéru a začněte ho šlehat, aby trochu vychladlo, pak postupně přidávejte vejce a mixujte do hladka. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 230 °C po dobu 10 minut, poté snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších 10 minut.

2) Pro vanilkový krém smíchejte ve 150 ml mléka vanilkový pudinkový prášek. V hrnci zahřejte zbytek mléka s cukrem, žloutky a vanilkovým luskem (jen semínka). Přidejte pudinkovou směs a vařte, dokud směs nezhoustne. Poté přikryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout.

3) Změklé máslo vyšlehejte do nadýchané pěny a postupně zašlehejte vychladlý pudink. Čerstvé jahody omyjte, osušte a nakrájejte na kousky, poté je vmíchejte do krému.

4) Vychladlý korpus rozřízněte napůl. Položte jednu polovinu zpět do formy, na ni rozetřete krém s jahodami, přikryjte druhou polovinou korpusu.

5) Nechte dezert v lednici alespoň hodinu odpočinout, aby se chutě spojily. Před podáváním nakrájejte na porce a můžete lehce posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit čerstvými jahodami a listy máty.

Závěr

Luxusní a vizuálně přitažlivé odpalované řezy s vanilkovým krémem a jahodami jistě zaujmou na jakékoliv tabuli. Tento dezert není jenom nádherný na pohled, ale jeho chutě jsou rovněž bohaté a vyvážené, což garantuje, že se stane oblíbeným u všech, kteří ho ochutnají.