Podívejte se, jaké rostliny vysít vedle rajčat, abyste měli neuvěřitelně dobrou sklizeň

Zajímáte se o způsoby, jak vylepšit úrodu vašich rajčat a zároveň přispět k rozmanitosti a zdraví vaší zahrady? Princip společné výsadby, známý jako companion planting, představuje strategii, která vám může v tomto ohledu výrazně pomoci. Využitím symbiotických vztahů mezi různými druhy rostlin můžete podpořit růst, zdraví a kvalitu vašich plodů. V tomto článku se dozvíte, jaké rostliny se doporučují sázet vedle rajčat, aby se maximalizovala jejich úroda a zlepšila chuť.

Zdroj: istock.com

Proč je společná výsadba prospěšná?

Společná výsadba je založena na využívání přirozených vztahů mezi různými druhy rostlin. Některé rostliny mohou odpuzovat škůdce, zatímco jiné přitahují opylovače nebo dokonce mohou zlepšit chuť sousedících plodů. Tento přístup k zahradničení může přispět k větší biodiverzitě a zdraví vaší zahrady.

Chcete bohatou úrodu rajčat? Vyzkoušejte tuhle metodu pěstování v pytlích

Jaké rostliny sázet vedle rajčat?

1. Bazalka

Bazalka je známá svým pozitivním účinkem na chuť rajčat. Zároveň odpuzuje mšice a komáři, a přitahuje opylovače, což je klíčové pro tvorbu plodů.

2. Marigoldy (Aksamitníky)

Tyto rostliny nejen že přidají barevný akcent do vaší zahrady, ale také odpuzují hlístice a další půdní škůdce, což představuje přirozenou obranu pro vaše rajčata.

3. Mrkev

Mrkev a rajčata se vzájemně podporují ve svém růstu. Mrkev pomáhá aerovat půdu a zlepšit její strukturu, což rajčatům usnadňuje přístup k živinám.

4. Cibule a Česnek

Tyto rostliny mají silné aromatické látky, které mohou odpuzovat některé škůdce, jako jsou mravenci a určité druhy červů.

5. Řeřicha

Jako rychle rostoucí plodina může řeřicha poskytnout rychlou pokrývku půdy, což pomáhá udržovat vlhkost a potlačuje růst plevele.

6. Kapusta a její příbuzné

Rajčata mohou pomoci odpuzovat některé ze společných škůdců kapusty, jako jsou mšice, což je příklad vzájemného prospěchu mezi různými druhy rostlin.

Jak pěstovat a chránit rajčata, aby co nejvíce plodila? Pomůže Vám obyčejné droždí

Zdroj: istock.com

Prostorové rozvržení

Při plánování vaší společné výsadby je důležité vzít v úvahu prostorové rozvržení. Rostliny by měly být zasazeny tak, aby měly dostatek prostoru pro růst a nekonkurovaly si o živiny. Například bazalku je dobré sázet přímo mezi rajčata nebo těsně vedle nich, zatímco marigoldy mohou tvořit obranný prsten kolem vnějšího okraje záhonu s rajčaty.

Pamatujte také na to, že některé rostliny mohou být pro rajčata škodlivé, jako například kukuřice, která přitahuje škůdce, nebo brambory, které mohou sdílet nemoci s rajčaty. Experimentováním a pozorováním zjistíte, které kombinace fungují nejlépe ve vašem zahradním prostředí.

Společná výsadba nabízí fascinující možnost, jak zvýšit úrodu a chuť vašich rajčat, zatímco přispíváte k zdraví a rozmanitosti vaší zahrady. Vyzkoušejte tyto kombinace a těšte se na bohatou úrodu a krásný pohled na vaši pestrou zahradu.