Sháníte skvělý recept na jídlo, kterým o víkendu pohostíte rodinu? Krok za krokem vám představíme skvělý recept na zapečenou sýrovo-bramborovou pochoutku s mletým masem se zeleninou a sýrem čedar. Výhodou je, že ji můžete jíst přímo z mísy, proto na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zapečená sýrovo-bramborová pochoutka s mletým masem se zeleninou a sýrem čedar
Co budeme potřebovat:
Bramborová kaše:
- 4 středně velké brambory
- 30 g másla (1 lžíce)
- sůl – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- sušená máta – podle chuti
- 100 g strouhaný sýr čedar
Směs mletého masa se zeleninou:
- 500 g mletého masa
- 30 ml olivového oleje (3 lžíce)
- 1 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 zelené papriky
- 1 červená paprika
- 1 lžička rajčatový protlak (25 g)
- 2 střední rajčata
- červená mletá paprika – podle chuti
- černý mletý pepř – podle chuti
- kmín – podle chuti
- tymián – podle chuti
- sůl – podle chuti
- 1 sklenice vody (200 ml vody)
Ostatní:
- 150 g strouhaný sýr čedar – na posypání
- 1-2 snítky čerstvá petrželka
Jak budeme postupovat:
1. Do hrnce vložte nakrájené brambory na kostky a zalijte je vodou, potom je přikryjte pokličkou, ale né úplně a vařte je na mírném ohni do změknutí. Po uvaření je přendejte do mísy.
2. Směs mletého masa se zeleninou: Mezitím do pánve vložte mleté maso – promíchejte a jemně smažte na mírném ohni do hněda. Pak přilijte olivový olej a vsypejte k němu nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zelenou a červenou papriku, poté přidejte rajčatový protlak a nakrájené rajčata nadrobno. Dochuťte podle chuti červenou mletou paprikou, černým mletým pepřem, kmínem, tymiánem, solí a přilijte vodu – promíchejte.
3. Následně po přilití vody nechte přejít varem a vařte dalších 5 minut, pak odstavte z ohně.
4. Bramborová kaše: Uvařené brambory v míse dobře rozmačkejte a udělejte z nich bramborovou kaši, pak přidejte máslo a dochuťte solí, černým mletým pepřem a sušenou mátou. Nakonec nasypte strouhaný sýr čedar – pořádně promíchejte.
5. Výslednou bramborovou kaši rozprostřete do připravených forem, kterou uhlaďte, poté rozetřete směs mletého masa a na závěr posypte strouhaným sýrem čedar.
6. Pečte v předehřáté roubě 20 minut při 200 °C dozlatova a dokřupava.
7. Po upečení pochoutku ozdobte-posypejte čerstvě nasekanou petrželkou a podávejte ji s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou chuť!