Zapečené brambory s hermelínem a slaninou: Rychlé a velmi chutné jídlo z brambor

Pokud hledáte chutný a netradiční způsob, jak připravit brambory, zkuste zapečené brambory s hermelínem a slaninou. Tento recept kombinuje krémový hermelín a křupavou slaninu s měkkými bramborami, vytvářejíc přitom dokonalou harmonii chutí, která uspokojí i náročné gurmány. Navíc, jeho příprava je rychlá a není náročná, což z něj dělá ideální volbu pro chutný hlavní chod.

Zdroj: ricettasprint.it

Ingredience

  • 1 ks hermelín
  • 100 g plátková slanina
  • 5–6 ks větších brambor
  • Grilovací pepř
  • Sůl podle potřeby
  • Máslo na vymazání
  • Zálivka: 1/2 lžičky kari pepř, 2 špetky soli, 1/2 lžičky mletá štiplavá paprika, špetka drceného chilli, 1 kelímek smetany na vaření

Postup přípravy

1) Brambory důkladně omyjte a celé, bez krájení, vařte v osolené vodě téměř doměkka. Poté je sceďte a nechte vychladnout.

2) Hermelín nakrájejte na tenké plátky.

3) Pro zálivku smíchejte smetanu na vaření s trochou soli, štiplavou paprikou, čerstvým chilli a kari kořením. Vše dobře promíchejte.

4) Zapékací misku důkladně vymažte máslem.

5) Brambory nakrájejte na tlustší plátky a polovinu z nich rovnoměrně rozložte na dno misky. Posypte grilovacím pepřem a pokryjte polovinou slaniny.

6) Rozložte plátky hermelínu a opakujte vrstvení s ostatními bramborami, grilovacím pepřem, hermelínem a zakryjte zbytkem slaniny. Na vrch klidně dejte silnější plátky slaniny.

7) Vše přelijte připravenou smetanovou zálivkou.

8) Pečte v předehřáté troubě na 180°C, nejdříve přikryté alobalem asi 30 minut, poté alobal odstraňte a dopečte do křupava asi 10 minut pod grilem.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Zapečené brambory s hermelínem a slaninou jsou bohatým a uspokojivým jídlem, které může sloužit jako výtečný hlavní chod k obědu nebo večeři. Podávejte je s čerstvou zeleninou nebo kyselými okurkami pro dokonalý gurmánský zážitek. Přejeme vám dobrou chuť!