ROZHOVOR: Její originální díla putují po celém světě

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak, než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

Pokud si chcete zkrášlit svůj domov, tento příspěvek je určen právě pro vás. Olga je vášnivá keramička, která je věrná své práci již více než 15 let. Keramiku vyrábí ručním modelováním, takže každý její kousek je originálem.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR:
Zdroj: Oľga Lacušková

Na začátek Vás poprosím, aby jste se nám představila.

Volám sa Oľga Lacušková, pochádzam z Nitry, no bývam v obci Veľký Kyr, okr. Nové Zámky.

Představíte nám své výtvory?

Vyrábam keramiku ručným modelovaním – takže každý jeden kus je originálom. Najviac sú to misy, podnosy rôznych veľkostí a druhov, aromalampy, šálky, vázy, svietniky, šperky, ale tiež sa venujem aj figurálnej tvorbe – sochy anjelov alebo akty.

ROZHOVOR:
Zdroj: Oľga Lacušková

Jak dlouho se věnujete výrobě keramiky a jaké byly vaše začátky?

Keramike sa venujem cca 15-16 rokov, začalo to absolvovaním kurzu keramiky v Nitre. Najskôr som vyrábala popri zamestnaní iba pre seba a pre najbližších, no nakoľko ma táto práca očarila, zriadila som si keramickú dielňu so všetkým, čo k tomu patrí a začala som sa venovať keramike naplno. V Nitre som prevádzkovala vlastnú minigalériu a neskôr malý obchodík, no nakoľko to bolo dosť časovo náročné, začala som neskôr pracovať z domu a ponúkam moje diela cez internet.

ROZHOVOR:
Zdroj: Oľga Lacušková

Kolik času denně věnujete výrobě?

Keramike venujem väčšinu môjho času.

Po kterém výrobku je největší poptávka?

V poslednom čase je dopyt po záhradných dekoráciách, takže väčšinu času venujem práve tvorbe rôznych záhradných kvetov a napájadiel pre hmyz.

ROZHOVOR:
Zdroj: Oľga Lacušková

Můžete nám přiblížit proces výroby vašeho nejžádanějšího produktu?

Výroba každého diela je dosť časovo náročná. Začína nápadom – výrobou, opracovaním, sušením, prvým výpalom na 900 st., potom glazovanie a ďalší výpal na 1040 st.

ROZHOVOR:
Zdroj: Oľga Lacušková

Byly vaše keramické výrobky už někdy součástí nějaké výstavy nebo soutěže?

Absolvovala som veľa rôznych výstav – či už samostatných alebo organizovaných pre viac vystavovateľov, každoročne sa zúčastňujem postupovej súťaže neprofesionálnych výtvarníkov Región Art v Nitre – moje ocenené diela boli na viacerých krajských aj celoslovenských výstavách Výtvarného spektra. Moje diela putujú často aj do zahraničia, spomeniem zákazníkov z Francúzska, Veľkej Británie, USA, Rakúska, Maďarska, Švajčiarska, Austrálie…

ROZHOVOR:
Zdroj: Oľga Lacušková

Vyrábíte také keramické výrobky na zakázku – podle přání zákazníka?

Robím aj na zákazku po konzultácii, pokiaľ to moje ruky zvládnu. Snažím sa vyjsť zákazníkovi v ústrety a splniť mu želanie.

Kde lze vaše výrobky zakoupit?

Moje práce je možné vidieť, resp. si zakúpiť na FB stránke La Keramika, alebo v mojom ateliéri.

ROZHOVOR:
Zdroj: Oľga Lacušková
ROZHOVOR:
Zdroj: Oľga Lacušková
ROZHOVOR:
Zdroj: Oľga Lacušková